EnergoZrouti.cz

Ministerstvo dopravy podpoří 60 miliony korun výstavbu nabíjecích stanic elektromobilů

  
Tomáš Jelínek
28. 8. 2020 ▪ 17:02

Ministerstvo dopravy podpoří v nové výzvě stavbu dalších nabíječek elektromobilů. Těch v tuzemsku za poslední měsíce přibývá jako hub po dešti a vypadá to, že trend se jen tak nezmění. S představením plně elektrické novinky od Škodovky se navíc očekává silný růst elektromobilů na tuzemském trhu.

Nabíjení elektroauta
Nabíjení elektroauta
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Ministerstvo dopravy ČR vyhlašuje již pátou výzvu v rámci Operačního programu doprava na rozvoj infrastruktury pro alternativní paliva automobilů. Aktuálně tak dalšími 60 miliony korun podpoří rozvoj sítě nabíječek elektromobilů s bateriovým úložištěm.

Žádost o příspěvek je možné podat až do 30. listopadu letošního roku přičemž aby mohla být dotace poskytnuta, musí žadatel splňovat podmínky ekonomické činnosti v oboru obchodu s elektřinou či instalací rozvodů elektrické energie. Přijmout je také možné žádosti od firem či osob, které mají prokazatelné zkušenosti s provozováním alespoň 10 veřejně přístupných dobíjecích stanic. Ministerstvo a fondy EU pak podpoří žadatele až 70 procenty způsobilých výdajů na projekt.

V rámci programu je možné podpořit i rychlonabíječky

V rámci programu na rozvoj alternativních paliv má Ministerstvo vyčleněno 1,2 miliardy korun a za ty by mělo být do roku 2023 postaveno celkem až 800 nabíječek na elektromobily. Každý žadatel může v aktuální výzvě získat až 300 000 Kč na instalaci jedné dobíjecí stanice, rozsah projektu pak není omezen.


Program bude mimo standardních nabíječek s výkonem do 22 kW podporovat i rychlonabíječky, které dnes dosahují i výkonů kolem 170 kW. Právě jejich rozsáhlá síť pak může stát za rozvojem elektromobility v budoucnu díky snadnému a rychlému nabíjení na cestách.

Síť nabíječek se rozrůstá, největší poskytovatel letos „nabije“ více jak 2 miliony kWh

Síť nabíjecích stanic pro elektromobily roste i v tuzemsku a to i přes to, že elektromobilita u nás zatím nemá takovou popularitu jako v jiných zemích, a to i díky stále chybějícím příspěvkům na nákup nových elektrických vozidel pro běžné spotřebitele. Jako už nabízejí jiné státy.


I tak ale u nás síť dobíjecích stanic roste velmi rychlým tempem. Největší poskytovatel nabíječek u nás, energetická společnost ČEZ, která je většinově vlastněná státem jich nainstalovala už přes dvě stovky a stále pokračuje v rozšiřování své sítě.


I díky novým nabíječkám firma letos očekává další rekordní nárůst množství odebrané elektrické energie, ta se vloni zastavila pod hranicí dvou milionů kWh a letos by tuto hodnotu měla překročit.


Růst množství nabíjecích stanic u nás lze očekávat ještě dramatičtější po tom, co svůj nový elektromobil představí Mladoboleslavská Škoda, ta totiž tradičně udává směr automobilového trhu v ČR. Už v září by Škoda měla představit své nové SUV Enyaq iV, který bude plně poháněn bateriovými články.




Zdroj: MDČR, RED