EnergoZrouti.cz

Křetínského EPH začne s výstavbou prvních větrných turbín v německém Helmstedtu

  
Martin Bárta
18. 1. 2024 ▪ 15:08

Už v příštím roce by měly jít do provozu první dvě větrné turbíny na místě bývalých povrchových dolů v německém Helmstedtu. Celkem by podle firmy mohlo vzniknout několik desítek větrných elektráren o instalovaném výkonu až 470 MW.

EPH postaví v Helmstedtu zatím dvě větrné turbíny
EPH postaví v Helmstedtu zatím dvě větrné turbíny
Foto: Unsplash

Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského získal prostřednictvím své dceřiné firmy EP Power Europe od německého Imisního kontrolního úřadu (Immissionsschut­zbehörde) povolení k výstavbě dvou větrných turbín v místě bývalých povrchových uhelných dolů v Helmstedtu. Ty by měly celkem poskytovat výkon kolem 13 MW.

Realizace projektu s názvem “HSR 1 Větrný park” bude provedena společnostmi MIBRAG a EP New Energies GmbH (EPNE), dceřinými společnostmi EPPE.

Práce na dvou nových větrných turbínách by podle firmy měly začít v nejbližších měsících. K dokončení stavby prvních turbín plánované farmy by mělo dojít už v příštím roce. U těchto dvou turbín by se ale projekt neměl zastavit. Podle firmy by totiž na místě mohlo vzniknout výrazně více větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu až 470 MW.

„Těší mě nedávné úspěšné schválení projektu a chtěl bych zdůraznit odhodlání naší společnosti realizovat aktivity v oblasti udržitelné energie. Tento úspěch je významným milníkem v našem úsilí o dosažení energetické transformace,“ uvedl k projektu Jan Špringl, předseda představenstva EP Power Europe.




Štítky: Uhlí EPH Větrná energie Obnovitelné zdroje Daniel Křetínský Německo
Zdroj: TZ EPH