EnergoZrouti.cz

Konec problémových dodavatelů? Stát chystá velký zátah na fotovoltaiku

  
Lenka Nováková
22. 5. 2023 ▪ 14:16

Nekvalitní dodavatelé fotovoltaiky by to již brzy měli mít na tuzemském trhu výrazně těžší. Stát prostřednictvím České obchodní inspekce totiž chystá rozsáhlý zátah právě na jejich služby.

Stát chystá velký zátah na dodavatele fotovoltaiky
Stát chystá velký zátah na dodavatele fotovoltaiky
Foto: Unsplash

Množství nespolehlivých dodavatelů fotovoltaických elektráren pro domácnosti, firmy nebo i veřejné instituce by se v následujících měsících mohlo snížit. Velkého problému si totiž po krachu některých známých dodavatelů všiml i stát a chystá jejich velké kontroly. To by mohlo přinést větší klid pro zájemce o montáž fotovoltaiky.

Kontroly, které se zaměří na dodavatele fotovoltaiky by měla provádět Česká obchodní inspekce. Mimo firem, které se zabývají instalací fotovoltaiky by se měla inspekce zaměřit i na další dodavatele úsporných technologií jako jsou například tepelná čerpadla.

Tlak na větší kontrolu dodavatelů vyvolala insolvence firmy Malina Group. Ta patřila v době fotovoltaického boomu mezi jednoho z nejviditelnějších dodavatelů alespoň dle marketingu. O dobře vypadající nabídku firmy se následně přihlásili stovky lidí, kteří se v současnosti obávají, zda díky insolvenci konečně získají svou fotovoltaiku nebo definitivně přijdou o statisícové zálohy, které v minulosti firmě zaplatili.

Jen týden po tom co na sebe Malina Group vyhlásila insolvenci, následovala ji další firma. Návrh na insolvenci polského dodavatele fotovoltaik FG Energy ale podal jeden z jeho věřitelů. Podobné potíže lze navíc v příštích měsících očekávat i u některých dalších firem.

Kontroly České obchodní inspekce by se tak měly na tyto dodavatele v mnohem větší míře zaměřit a pomoci tak zákazníkům s vyčištěním trhu od méně kvalitních firem.

Odborníci a fotovoltaické asociace ale nadále upozorňují, že problémy některých firem, které jsou v současnosti široce medializované neukazují na stav celého trhu, který funguje stabilně.

Zákazníci navíc mohou výběru nekvalitního dodavatele sami předejít tím, že dodrží několik pravidel. Rozhodně by tak neměl zákazník podepsat první nabídku, kterou od firmy dostane bez toho aniž by si firmu prověřil podle recenzí jiných zákazníků. Stejně tak by měl vždy zpozornět v případech, kdy firma nabízí příliš lákavé ceny, extrémně krátkou dobu dodání či příliš vtíravý marketing.

Další pravidla, podle kterých je dobré se při výběru dodavatele řídit pak zveřejnil i Cech akumulace a fotovoltaiky společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu. V případě jejich dodržení zájemci o fotovoltaiku sníží riziko, že přijdou do kontaktu s nekvalitním dodavatelem a nechají se napálit na minimum.




Štítky: Fotovoltaika Solární elektrárny Fotovoltaické panely Obnovitelné zdroje Elektřina Energetika