EnergoZrouti.cz

Ještě nemáte elektromobil? Máme pro vás pět přesvědčivých důvodů, proč byste s jeho nákupem neměli otálet

  
Tomáš Jelínek
20. 5. 2024 ▪ 14:39

Prodeje elektromobilů rychle rostou, a to i kvůli mnoha výhodám, které tato vozidla svým majitelům poskytují. Pokud ještě nemáte elektromobil, přinášíme vám pět důvodů, proč byste s jeho pořízením neměli čekat příliš dlouho.

Na pořízení elektromobilu není potřeba čekat, máme pro vás přesvědčivé důvody
Na pořízení elektromobilu není potřeba čekat, máme pro vás přesvědčivé důvody
Foto: Unsplash

1. Ekologická udržitelnost

Jedním z největších přínosů elektromobilů je jejich pozitivní vliv na životní prostředí. Elektromobily nevypouštějí žádné emise skleníkových plynů během provozu, což výrazně snižuje znečištění ovzduší. Na rozdíl od vozidel se spalovacími motory, které produkují CO2 a další škodlivé látky, elektromobily přispívají k čistějšímu ovzduší a bojují proti globálnímu oteplování. Tento aspekt je obzvláště důležitý ve městech, kde je znečištění ovzduší vážným problémem.

Navíc, pokud je elektromobil nabíjen z obnovitelných zdrojů energie, jako je sluneční nebo větrná energie, jeho ekologický přínos je ještě výraznější. Přechod na elektromobilitu je tedy klíčovým krokem směrem k udržitelné budoucnosti.

2. Nižší provozní náklady

Další významnou výhodou elektromobilů jsou nižší provozní náklady. Elektřina je levnější než benzín nebo nafta, což znamená, že náklady na kilometr jízdy jsou u elektromobilů podstatně nižší. Kromě toho mají elektromobily méně pohyblivých součástí než tradiční vozidla, takže vyžadují méně návštěv servisu. Například elektromobily nemají výfukové systémy, převodovky nebo olejové filtry, které by vyžadovaly pravidelnou výměnu.

Úspory na provozních nákladech mohou během životnosti vozidla dosáhnout tisíců korun, což činí elektromobily atraktivní volbou pro dlouhodobé užívání.

3. Tichý a plynulý provoz

Elektromobily jsou známé svým tichým a plynulým provozem. Elektromotory jsou mnohem tišší než spalovací motory, což přispívá k menšímu hluku v městských oblastech a k pohodlnější jízdě. Absence vibrací a okamžitý nástup výkonu poskytují řidičům elektromobilů jedinečný zážitek z jízdy, který je často popisován jako plynulý a bezproblémový.

Tento tichý a plynulý provoz je obzvláště ceněn při jízdě v hustém městském provozu nebo při delších cestách, kde může významně přispět k pohodlí a snížení únavy řidiče. Pokud vás při bydlení ve městě v noci vzbudil rozjíždějící se autobus nebo auto, jistě nižší hlučnost elektromobilu oceníte a po jeho pořízení budete doufat, že nebudete jediným / jedinou v okolí.

4. Podpora a pobídky

V mnoha zemích včetně Česka jsou elektromobily podporovány pobídkami, které zahrnují dotace na nákup vozidel, daňové úlevy a další finanční výhody. Například v Česku mohou majitelé elektromobilů získat výhody jako osvobození od silniční daně nebo dotace na instalaci domácích nabíjecích stanic. Tyto pobídky mohou výrazně snížit počáteční investici do elektromobilu a učinit jej finančně dostupnějším pro širší okruh spotřebitelů.

Kromě finančních výhod nabízí mnoho měst také další výhody, jako je bezplatné parkování nebo možnost využívat pruhy vyhrazené pro veřejnou dopravu, což může ušetřit čas a usnadnit každodenní dojíždění.

Výrazně výhodnější mohou být elektromobily ale hlavně pro podnikatele a firmy. Právě na ně totiž v současnosti cílí jediný dotační program, který nákup těchto vozidel podporuje.

5. Technologické inovace a konektivita

Elektromobily jsou často vybaveny nejmodernějšími technologiemi, které zahrnují pokročilé asistenční systémy, konektivitu a zábavní funkce. Nejen pro nic za nic se tak často označují spíše jako počítače na čtyřech kolech. Moderní elektromobily často nabízejí možnost aktualizací softwaru na dálku, což znamená, že mohou získávat nové funkce a vylepšení bez nutnosti návštěvy servisu.

Konektivita elektromobilů umožňuje řidičům monitorovat stav vozidla, plánovat trasy a nabíjení pomocí mobilních aplikací, což zvyšuje komfort a efektivitu jejich užívání. Tyto technologické inovace přispívají k lepšímu zážitku z jízdy a činí elektromobily atraktivní volbou pro technologicky orientované spotřebitele.

Budoucnost už podle strategií automobilek ale i jednotlivých vlád bude hlavně elektromobilová. Vozidla na elektřinu sice budou v budoucnu možná ještě dostupnější než nyní, v některých případech by ale mohlo dojít i k jejich zdražení po skončení dotačních programů a podpory. Jakmile totiž bude vozidel dostatek, padnou důvody proč tato vozidla podporovat.




Štítky: Elektromobilita Auto Doprava Elektrická auta Elektrická vozidla Elektromobil