Jediný elektromobil od Škodovky se prodává lépe než firma čekala, chystá tak elektrickou ofenzivu

  
Martin Bárta
20. 9. 2021 ▪ 17:02

Už v dalších letech by se mohly nové škodovky se spalovacími motory stát raritou. Mladoboleslavská automobilka totiž se současným elektromobilem slaví úspěchy a chystá tak elektrifikaci současných vozidel i úplné novinky.

Nabíjení Škoda ENYAQ iV
Nabíjení Škoda ENYAQ iV
Foto: Škoda Auto

Pouze jediný model mladoboleslavské automobilky Škoda Auto je nyní plně elektrický. Už v příštích letech by se to ale mohlo razantně změnit a nabídka firmy se rozšíří o další plně elektrické vozy. Firmu k tomu nutí jak přísné emisní normy, tak i vzrůstající zájem o elektrická vozidla ze strany zákazníků.

ENYAQ se prodává lépe než srovnatelný model mateřské firmy

Ačkoliv podle šéfa Škody Auto Thomase Schäfera nikdo ve společnosti neočekával, že by se první elektrický vůz Škoda ENYAQ iV stal prodejním hitem, opak je pravdou. Vozidlo poháněné energií uložené v bateriích se totiž podle Schäfera, který to uvedl pro německý server Handelsblatt prodává mnohem lépe než se od prvního vozu očekávalo.

Elektrický ENYAQ iV si totiž dosud objednalo už přes 70 tisíc zákazníků, což je pro Škodu rozhodně citelná zpětná vazba od zákazníků, že o tato vozidla mají zájem. Jen v srpnu prodala automobilka, která je dcerou německého gigantu Volkswagen víc Enyaqů než právě mateřská společnost srovnatelných modelů ID.4.

Škoda Auto si přitom s elektřinou v pohonech automobilů pohrává už delší dobu. Už v minulosti tak ukázala Superb iV nebo vlajkovou loď značky Octavia iV. V obou případech šlo ale vždy jen o vozidla s hybridními motory, které kombinují spalovací motor s elektromotory.

Nové modely elektrických vozů nabídnou příjemnější ceny

Už při představení se odhadovalo, že prodeje nového ENYAQu asi nebudou tak výrazné jako u podobných vozů jiných značek a to i kvůli vysoké startovací ceně. Ta se totiž u nejlevnějšího modelu přehoupla přes milion korun. Větší zájem o vůz tak bylo možné predikovat spíše na trzích jako je ten německý, jež nabízí pro nákup elektromobilů štědré dotační programy.

Už při své prezentaci Next Level v červnu ale Škoda informovala, že by v následujících letech měly současnou nabídku elektromobilů rozšířit úplně nové modely. Mezi nimiž se dlouhodobě proslýchá o novém modelu ELROQ. Ten by měl nabídnout i mnohem nižší cenu oproti ENYAQu.

Nejen ELROQ by tak měl v příštích letech přinést razantní snížení cen elektromobilů. To by mohlo stát i za rychlejším rozvojem tohoto pohonu v tuzemsku, jelikož prodeje „České“ automobilky se v zemi drží dlouhá léta na špici a nevypadá to, že by firmu mohl z trůnu některý z konkurentů v nejbližších letech sesadit.




Štítky: Škoda Auto Elektromobil
Zdroj: Škoda Auto, Handelsblatt