Evropa vloni investovala do větrných elektráren téměř 2,5 miliardy korun každý den, podle odborníků je to málo

  
Martin Bárta
9. 5. 2022 ▪ 10:00

Evropské státy a společnosti vloni každý den investovaly v přepočtu 2,5 miliardy korun do výstavby nových větrných turbín. Podle odborníků je ale projektů stále málo a pro splnění klimatických cílů EU bude nutné výstavbu urychlit.

Větrné turbíny
Větrné turbíny
Foto: KeN on Unsplash

Evropská asociace větrného průmyslu WindEurope zveřejnila svou výroční zprávu za rok 2021, která se zabývá trendy financování a investic do větrné energie. Investice do výstavby větrných elektráren po propadu mezi roky 2017 – 2019 v minulém roce stejně jako v roce 2020 pokračovaly v rychlém růstu. Jen vloni tak Evropa investovala do výstavby nových větrných elektráren částku větší jak 110 milionů euro (2,6 miliardy korun) denně.

Splnění cílů je tímto tempem nereálné

Díky přílivu velkého množství investic byly v loňském roce odstartovány projekty, které dohromady vyrobí až 24,6 gigawattů elektrické energie. To je tak v porovnání s předchozími roky zatím nejvyšší rekord, který by ale už v letošním roce mohl být prolomen. Mnoho zemí a společností stejně jako samotná Evropská unie totiž ve větrné a solární energetice vidí budoucnost energetiky v EU a investicí do budování nových větrných turbín bude pravděpodobně přibývat.

Země s největšími investicemi do větrných elektráren , ...

Ačkoliv finance, které na výstavbu putují dosahují stále vyšších hodnot, podle odborníků jsou nedostatečné. Aby totiž Evropská unie splnila cíle, které si stanovila pro rok 2030, bude nutné investice a výstavbu nových větrných výrazně urychlit. Aby bylo cílů dosaženo, uvádí asociace WindEurope nutnost každoročně nainstalovat větrné elektrárny s výrobou přes 35 gigawattů.

Většina větrných elektráren, které byly vloni financovány jsou vystavěny na pevnině (19,8 GW). Právě díky tomu byla ale cena investic o něco nižší než v roce 2020. Výstavbě větrných elektráren na pevnině totiž pro investory vychází cenově mnohem výhodněji než je tomu u elektráren na moři.




Štítky: Větrná energie Energetika Elektřina Větrné elektrárny
Zdroj: RED