EnergoZrouti.cz

EU by měla být ambicióznější v obnovitelných zdrojích. Jen v Česku by to znamenalo úspory přes 97 miliard

  
Markéta Bártová
7. 12. 2022 ▪ 09:57

Jen v Česku by ambicióznější plán v oblasti obnovitelných zdrojů, který budou projednávat ministři energetiky EU mohl přinést úspory 97 miliard korun.

Větrné elektrárny
Větrné elektrárny
Foto: American Public Power Association

Už příští týden se na jednání ministrů energetiky zemí evropské sedmadvacítky bude jednat o zvýšení cílů EU v oblasti obnovitelné energie ze 40 % na 45 % do roku 2030. Zvýšení ambicí plánu REPowerEU, který má zajistit snížení závislosti Evropské unie na fosilních palivech z Ruska by podle energetického think tanku Ember mohlo jen v Česku pomoci uspořit více jak 97 miliard korun.

Podle Emberu by přijetí vyššího cíle 45 % oproti nyní stanovenému 40 % cíli snížilo dovoz zemního plynu do EU na polovinu a jen mezi roky 2025 a 2030 ušetřilo v rámci celé Evropské unie odhadem 200 miliard eur. Jen v Česku by pak za stejné období došlo k úspoře 4 miliard eur (97,2 miliardy korun).

„Stačil by jen malý krok v oblasti obnovitelných zdrojů a dovoz plynu by se výrazně snížil,“ uvedla hlavní analytička společnosti Ember Sarah Brownová a dodala: „Evropa již udělala velký pokrok na cestě k odstranění své závislosti na fosilním plynu, nemůže klopýtnout když je cíl v dohledu.“

Plán REPowerEU v současnosti předpokládá rychlé snížení dovozu ruského plynu. Toho by se podle něj mělo v roce 2030 dovážet 118 miliard metrů krychlových. Původní plán Fit for 55, který EU navrhovala přitom počítal s dodávkami v objemu 236 miliard metrů krychlových.




Štítky: EU Elektřina Energetika Evropská unie Obnovitelné zdroje energie OZE Fosilní paliva