EnergoZrouti.cz

Elektromobilů se u nás prodalo meziročně víc, čísla jsou ale stále nízká

  
Martin Bárta
8. 4. 2021 ▪ 08:57

V Česku se oproti loňsku prodalo v prvním čtvrtletí více elektromobilů, růst je ale zatím stále mírný. Brzdí ho absence dotací ze strany státu ale i obavy řidičů o dojezd a dostatek nabíjecích stanic.

Místo pro nabíjení elektrických aut
Místo pro nabíjení elektrických aut
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Prodej elektromobilů v Česku se zatím nemůže porovnávat s jinými evropskými trhy, kde je jejich nákup dotován. I proto se za první čtvrtletí letošního roku v tuzemsku zaregistrovalo pouze 563 nových BEV vozidel, tedy těch využívající energii uloženou v bateriích. Uvádí to nová data Svazu dovozců automobilů.

Elektromobily tvoří přes jedno procento registrací v Česku

Zmíněná vozidla na bateriový pohon tak v prvním čtvrtletí letošního roku tvořila pouze 1,14 % podíl na všech prodaných vozidlech. Na českých silnicích je tak v současnosti kolem 6 700 vozidel poháněných energií uloženou v bateriích. Stále nízké prodeje elektromobilů jsou v tuzemsku způsobeny hlavně vysokou cenou, ta je totiž na rozdíl od vozidel na konvenční paliva markantní.

Oproti tomu v zemích jako je sousední Německo prodeje vozidel typu BEV stále rychleji rostou. Je to ale primárně způsobeno štědrou dotační politikou, díky které jsou vozidla mnohem cenově výhodnější. Vyšším prodejům u nás ale brání i názor řidičů na elektromobily, kteří se obávají nedostatku nabíjecích míst a krátkého dojezdu vozidel.

Významnějšího podílu na tuzemském trhu se tak v prvním čtvrtletí dočkala vozidla PHEV, tedy plug-in hybridy. Ty tvořily 1,9 % všech registrací nových vozidel s 942 kusy, přičemž nejvíce registrací v této kategorii si připsala Škoda. Z hlediska jiných než konvenčních paliv bylo také registrováno 344 vozidel na LPG a 152 vozidel na CNG.

Celkem se v průběhu prvních tří měsíců roku objevilo v Centrálním registru vozidel 49 534 nových osobních vozidel, což představovalo meziroční pokles o –1,31 %.

Elektrická a plynová vozidla si ale oproti loňskému roku polepšila o 11,5 % a v součtu si připsala 2001 registrací. Nejprodávanějším vozidlem v Česku dál zůstává Škoda Octavia, jež si připsala 3 849 registrací, následována byla modelem Fabia stejné značky.




Štítky: Elektromobily Česká republika Auto
Zdroj: RED