Elektromobilisté bojkotují nákupy v britském řetězci Tesco. Nelíbí se jim, že by měli zaplatit za nabíjení

  
Tomáš Jelínek
3. 11. 2022 ▪ 13:26

„Nenecháte nás nabíjet zadarmo? Nebudeme u vás nakupovat!“ Tak nějak by se dala shrnout situace, která nyní vznikla mezi provozovatelem britských maloobchodů Tesco a majiteli elektromobilů. Těm vadí, že po nich firma chce za nabíjení platit.

Britští elektromobilisté bojkotují řetězec Tesco
Britští elektromobilisté bojkotují řetězec Tesco
Foto: Samuel Regan-Asante

Velmi absurdní „bitva“ nyní vznikla mezi majiteli elektromobilů a obchodním řetězcem Tesco ve Spojeném království. Obchodník se totiž rozhodl zpoplatnit nabíjení elektromobilů u svých poboček, které dříve poskytoval zdarma. Ačkoliv je situace z pohledu firmy v celku pochopitelná, a to hlavně v době zdražujících energií, majitelé elektromobilů jsou zásadně proti.

Poplatky za nabíjení u nabíječek mnoha supermarketů přitom zavádí jedna firma za druhou. Naposledy k tomu došlo i v tuzemských pobočkách obchodníka Kaufland, který se v několika desítkách svých nabíječek rozhodl zavést nutnost platby za odebírané kilowatty elektřiny. Stejně jako u dalších dříve bezplatných nabíječek totiž s přibývajícími elektromobily na silnicích roste i počet odebírané elektřiny. Tu ale obchodník v případě bezplatných nabíječek hradil ze svého, a to i majitelům elektromobilů, kteří u něj nenakupovali.

Zpoplatnění nabíjení by tedy bylo logickým krokem, který ale řidiči elektromobilů ve Spojeném království odmítají. Řetězec Tesco, který se rozhodl zavést poplatek 28 pencí (asi 7,90 Kč) za kilowatthodinu v případě pomalé nabíječky na 7kW nebo 40 pencí (11,40 Kč) za nabíjení 22 kW a také 50 pencí (14,20 Kč) za 50 kW nabíječku se ale nesetkal s pochopením.

Někteří majitelé elektromobilů podle serveru Birmingham Live, který zprávu přinesl zašli dokonce tak daleko, že vyzývají k bojkotu řetězce a návštěvu jiných obchodů, které nabíjení zdarma nadále nabízejí. Podle jednoho z uživatelů na sociální síti Twitter Connora Burgesse je zavedení poplatku za nabíjení od Tesca nechutné. Podle svých vyjádření tak už nikdy v obchodě s touto značkou nakupovat nebude.

Absurdní situace tak ukazuje na problémy, s kterými se v příštích letech bude potýkat množství dalších firem, které bezplatné nabíjení ukončí. Podle názoru některých majitelů elektromobilů, kteří se sdružují ve skupinách na Facebooku, je situace o to absurdní, že lidé mají na to koupit si vozidlo v ceně mnohdy přesahující i milion korun, ale už nemají na jeho nabíjení. Bojkot potravinářského giganta by se tak dal přirovnat k bojkotu sítě čerpacích stanic, která nebude poskytovat benzín či naftu zdarma.




Štítky: Elektromobily Elektromobilita Auta Tesco Velká Británie Spojené království Nabíjení elektromobilů