Elektroloď na Slezské Hartě svezla už deset tisíc pasažérů

  
Martin Bárta
4. 8. 2020 ▪ 12:37

Unikátní lákadlo vodní nádrže Slezská Harta - loď na elektrický pohon svezla v pondělí 3. srpna pasažéra s číslem 10 000.

Loď na elektrický pohon v nádrži Slezská Harta
Loď na elektrický pohon v nádrži Slezská Harta
Foto: Moravskoslezský kraj

Svého deseti tisícího pasažéra svezla 3. srpna na přehradě Slezská Harta unikátní loď poháněná lithium-iontovými bateriemi, která je jedním z turistických lákadel přehrady. Loď s prostým názvem: HARTA uvítala své první pasažéry už v loňském roce po náročném schvalování od Státní plavební správy, která ji licenci pro provoz udělila na konci listopadu minulého roku.

Moravskoslezský kraj přišel projekt elektrické lodě na 14 milionů korun ale rozhodně tím podpořil cestovní ruch v mikroregionu. Moderní elektroloď je totiž lákadlem pro turisty i fanoušky elektromobility. Velký zájem tak potvrzuje splnění účelu za kterým byla loď pořízena a to právě zvýšení povědomí o lokalitě a zvýšení turistického ruchu v oblasti.

Plavbu na elektrolodi HARTA si musí zájemci kvůli velkému zájmu v současné době rezervovat on-line, místa jsou totiž velmi rychle zaplněna.

Elektroloď je vybavena dvěma elektromotory na bateriový pohon, které jsou dobíjeny jednak z běžné elektrické sítě ale i pomocí solárních panelů umístěných po celé střeše lodi. Loď pluje rychlostí 6 až 8 kilometrů za hodinu ale dokáže vyvinout rychlost až 13 kilometrů v hodině.




Zdroj: Moravskoslezský kraj