EnergoZrouti.cz

Elektřina z moře: izraelští vědci vytvořili metodu pro výrobu elektřiny z mořských řas

  
Markéta Bártová
2. 1. 2022 ▪ 09:35

Izraelští vědci zrealizovali nápad, který vznikl na pláži. Vytvořili tak speciální technologii, která dokáže získávat elektrickou energii z mořských řas a sinic.

Mořské řasy
Mořské řasy
Foto: Benjamin Davies z Pixabay

Unikátní nápady nemusí vznikat jen v kancelářských budovách nebo laboratořích. Krásně to ukazuje i nápad doktoranda Yaniv Shlosberga z izraelského technologického institutu Technion. Právě Shlosberg totiž přišel na nápad, jak vytvářet elektrickou energii během odpočinku na pláži.

I sinice mohou být užitečné

Výzkum, který byl prezentován ve vědeckém časopise Biosensors and Bioelectronics (Biosenzory a bioelektronika) se totiž zabývá možnostmi výroby ekologické elektrické energie za pomocí mořských řas. Ty právě obsahují velké množství živých organismů, které mohou být zdrojem elektrického proudu v mikrobiálních palivových článcích (MFC).

Některé bakterie, které jsou i součástí mnoha druhů mořských řas totiž mají schopnost přenášet elektrony do elektrochemických článků a tím produkovat elektrický proud.

Podobnou technologií jsou podle vědců i Bio-PhotoElectroche­mical Cells (BPEC), tedy bio-fotoelektrochemické články. Právě v těch mohou být totiž zdrojem elektronů fotosyntetické bakterie, mezi které patří hlavně sinice. Ty si vytvářejí potravu samy z oxidu uhličitého, vody a slunečního záření.

Vědci už dříve u těchto sinic vyvinuli technologie, které posloužily k získávání elektrického proudu a vodíkového paliva. Podle vědců ale sinice mají i jisté nevýhody při výrobě elektrické energie. Jednou z nich může být i téměř úplné zastavení „výroby“ v noci, kdy je tma a neprobíhá fotosyntéza.

Výroba elektřiny fotovoltaikou je stále mnohem účinnější

„Je s podivem, odkud se berou vědecké nápady,“ řekl Yaniv Shlosberg, postgraduální student, kterého jako prvního napadla možnost využití mořských řas pro výrobu elektrické energie.

„Napadlo mě to jednoho dne, když jsem šel na pláž. V době, kdy jsem studoval sinici BPEC, jsem si všiml mořských řas na kameni, které vypadaly jako elektrické dráty. Řekl jsem si – když provádějí fotosyntézu, možná by je bylo možné použít k výrobě proudu. Z této myšlenky následně vzešla spolupráce všech výzkumníků Technion a IOLR, která vedla k našemu nejnovějšímu článku. Věřím, že naše myšlenka může vést ke skutečné revoluci ve výrobě čisté energie.“ dodal Shlosberg

Ačkoliv technologie, která dokáže vyrábět elektřinu z mořských řas a sinic je stále jen v plenkách a výroba elektřiny je ve skutečnosti mnohonásobně méně účinná než je tomu u dnes využívaných solárních článků – ukazuje se, že elektřinu je možné získávat mnoha ekologickými způsoby.




Štítky: Izrael Elektřina Energie Výroba elektřiny Moře Mořské řasy
Zdroj: RED