EnergoZrouti.cz

Další rána pro evropské ekonomiky. Čína začíná vytlačovat z trhu už i aerolinky

     
Martin Bárta
13. 8. 2024 ▪ 15:00

Mimo sílící konkurenci v automobilovém průmyslu a obnovitelných zdrojích chystá Čína uštědřit evropským ekonomikám další ránu. Stále rychleji totiž vytlačuje evropské aerolinky z některých linek, které nejsou schopny reagovat na kapacitu a nízké ceny čínských aerolinek.

Čína začíná vyhrávat před evropskými firmami na další frontě, tentokrát to schytávají aerolinky
Čína začíná vyhrávat před evropskými firmami na další frontě, tentokrát to schytávají aerolinky
Foto: Unsplash

V posledních letech se pozornost médií zaměřovala převážně na čínský vliv v oblasti automobilového průmyslu a obnovitelných zdrojů energie. Aktuální vývoj ukazuje, že čínské firmy začínají úspěšně pronikat i do jiných odvětví, kde tradičně dominovaly evropské společnosti. Jedním z těchto odvětví je letecký průmysl, kde čínské aerolinky stále více tlačí své evropské konkurenty do kouta.

Tento fenomén je dobře ilustrován nedávným rozhodnutím společnosti British Airways. Tato britská letecká společnost s dlouhou tradicí byla nucena pozastavit svou linku Londýn Heathrow – Peking, která byla pro ni dříve klíčová. British Airways se v roce 2023 těšila na obnovení této trasy po pandemii a prohlašovala ji za jednu z nejdůležitějších v rámci svého globálního portfolia. O rok později však euforie opadla a lety na této trase tak budou pozastaveny až do listopadu 2025. Společnost se také rozhodla snížit frekvenci letů do Hongkongu na polovinu, což je další důkaz toho, že čínské aerolinky úspěšně vytlačují evropské hráče z trhu.

British Airways však není jedinou evropskou leteckou společností, která čelí rostoucímu tlaku ze strany čínských konkurentů. Německá Lufthansa se nachází v podobné situaci. Její dočasný finanční ředitel Michael Niggemann na konci července 2024 přiznal, že průměrné výnosy na trasách do Asie poklesly téměř o deset procent. Tento pokles je přímým důsledkem expanze čínských aerolinek, které masivně navyšují kapacitu na svých mezikontinentálních linkách, a to zejména na trasách do Evropy.

Podle dostupných údajů se mezikontinentální provoz čínských aerolinií vrátil na zhruba 90 procent hodnoty před krizí způsobenou pandemií COVID-19. Na některých evropských linkách mají nyní čínské aerolinky dokonce ještě větší kapacitu než v roce 2019. Naopak evropské aerolinky mají značné potíže s udržením svých původních kapacit a expandování je pro ně čím dál složitější.

Strategie, kterou čínské aerolinky využívají, je podle odborníků jasná: jedná se o čistou strategii vytlačení konkurence z trhu. Asijský manažer jedné z velkých evropských leteckých společností v rozhovoru pro aero.de uvedl, že čínské aerolinky „brutálně vyhazují sedadla na trh už měsíce“. Tímto způsobem vytvářejí obrovský tlak na evropské konkurenty, kteří jsou nuceni buď snížit ceny, nebo zcela omezit své aktivity v tomto regionu.

Dalším důležitým faktorem, který hraje v neprospěch evropských aerolinek, je uzavření vzdušného prostoru nad Ruskem. Čínské aerolinky, jako jsou Air China a China Southern Airlines, využívají výhodu létání přes tento prostor, což jim umožňuje zkrátit dobu letu na evropských trasách o několik hodin. Tento faktor se pak přímo promítá do nižších nákladů a tudíž i nižších cen letenek, což evropské aerolinky nemohou efektivně konkurovat.

British Airways tak není první evropskou leteckou společností, která musela omezit své působení v Číně. Virgin Atlantic, další významný hráč na trhu, se rozhodl zcela stáhnout z čínského trhu přerušením své trasy do Šanghaje. Tato trasa byla provozována bez přerušení více než čtvrt století, s výjimkou pandemického období. Konec této linky je naplánován na 25. října 2024 a důvodem jsou podle aerolinky „rostoucí výzvy a složitost“.

Situace na trhu se tak stává stále komplikovanější a zřejmé je, že čínské aerolinky mají silně nakročeno k tomu, aby v budoucnu zaujaly dominantní postavení na trasách mezi Evropou a Asii. Evropské letecké společnosti se budou muset přizpůsobit novým podmínkám na trhu, nebo riskují, že z něj budou postupně vytlačeny. Tento vývoj může mít dalekosáhlé důsledky nejen pro samotné aerolinky, ale i pro evropskou ekonomiku jako celek, která je do značné míry závislá na kvalitní a dostupné letecké dopravě.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Čína Evropská unie EU Letadla Letectví Ekonomika Aerolinie Aerolinky


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.