EnergoZrouti.cz

„Co střecha to solární elektrárna“. Ekologové vyzývají k odchodu od plynu z Ruska

  
Martin Bárta
21. 4. 2022 ▪ 19:30

„Co střecha to solární elektrárna, co město to vlastní bioplynová stanice“. Ekologická organizace vyzvala Vládu ČR k urychleným změnám v energetickém zákoně, které by měly podpořit odchod od zemního plynu z Ruska.

Instalace fotovoltaiky na střechu domu
Instalace fotovoltaiky na střechu domu
Foto: Bill Mead on Unsplash

Česko by podle ekologické organizace Hnutí DUHA mělo mnohem více financí posílat na podporu výstavby solárních panelů či zateplování domů. Oproti tomu by měl být co nejrychleji utlumen dovoz zemního plynu z Ruska. Vláda by podle organizace měla také podpořit vznik nového energetického zákona a lépe nastavit dotační politiku.

Změny by mohly podpořit nízkopříjmové domácnosti i stavebnictví

Podle údajů Českého statistického úřadu o zahraničním obchodu odteklo od roku 2014, kdy ruský režim odstartoval agresi proti Ukrajině anexí krymského poloostrova do Ruska za dovoz zemního plynu 213 miliard korun. Investice do dotačních programů rychlejšího rozvoje solárních elektráren na střechách domů, instalace tepelných čerpadel či zateplování domů oproti tomu za stejné roky činily jen necelých 60 miliard korun.

Česko by tak podle organizace mělo přestat směřovat finance do agresivního Ruska ale ponechat je v domácí ekonomice právě tím, že podpoří výstavbu solárních elektráren, zateplení domů či vyšší míru využívání tepelných čerpadel.

Vláda by také měla urychleně zajistit vznik nového energetického zákona, který umožní, aby si občané mohli snadno vyrábět čistou energii třeba ve fotovoltaických elektrárnách na střechách svých domů a snížit tak svou závislost na energetické síti. Stejně tak by mělo být jednoduché i sdílení elektřiny mezi obcemi, ale i sousedy.

Nejchudší domácnosti by podle ekologů měly získávat dotace na zateplení domů až ve výši 95%. Finance na zbylou část by navíc mohly dodat i bezúročné půjčky. Podobné programy by mimo snížení závislosti Česka na plynu z Ruska měly pomoci i tuzemskému stavebnictví.

Větší rozvoj by měl podle ekologů přijít i v oblasti bioplynových stanic na komunální odpad či větrných turbín. Stát by měl také co nejdříve spustit výhodné aukce a zelené bonusy pro fotovoltaické elektrárny, které podle organizace Hnutí DUHA blokuje Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Od začátku ruské agrese proti Ukrajině před osmi lety jsme poslali více než třikrát více více peněz ruskému režimu, než lidem v Česku na zateplování domů, solární panely na střechy či tepelná čerpadla. A situace se zatím nezměnila ani po začátku aktuální brutální invaze. Je čas to změnit. Vyzýváme vládu, aby rychle pomohla zejména chudým rodinám či seniorům se zateplováním domů a výrobou čisté energie, ale i přímo s vysokými účty za dodávky elektřiny, tepla či plynu. Ministr Jozef Síkela by měl přestat blokovat rozumnou provozní podporu nových fotovoltaických elektráren a naopak přestat prosazovat podporu pro spalování zemního plynu. Očekáváme také, že rychle předloží nový energetický zákon, který umožní lidem sdílet elektřinu a zakládat energetická společenství.“ uvedl Jiří Koželouh z Hnutí DUHA.




Štítky: Plyn Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Fotovoltaická elektrárna Solární panely Zemní plyn
Zdroj: RED