ČEZ modernizuje poslední část elektrárny Slapy, po 65 letech bude jako nová

  
Lenka Nováková
9. 6. 2021 ▪ 09:36

Energetická skupina ČEZ zahájila poslední část modernizace vodní elektrárny Slapy. Ta v minulém roce vyrobila 227 milionů kWh a pokryla tak spotřebu přibližně 65 tisíc domácností. Využívá se ale hlavně pro vykrývání energetických špiček.

Stará turbína elektrárny Slapy
Stará turbína elektrárny Slapy
Foto: ČEZ

Vodní elektrárna Slapy se po 65 letech od svého spuštění dočká kompletní modernizace. Ta začala už roce 2011 a došlo při ní k modernizaci, která zajistila elektřinu až pro další tři tisíce domácností díky zvýšení výroby o 4 %. Aktuálně probíhá poslední fáze modernizace, při které se vymění i poslední starý blok.

Elektrárna vykrývá špičky, start ji trvá přes dvě minuty

Právě starý blok je v současnosti jediný neaktivní, který připomíná spíše prázdný kráter. Technici už totiž jeřábem vyzvedli rotor o hmotnosti 240 tun a turbínový blok o hmotnosti 60 tun. Ty budou následně opraveny nebo nahrazeny novým efektivnějším zařízením.

„Vodní elektrárna Slapy je schopna za 136 vteřin najet na svůj plný výkon, začít dodávat do sítě bezemisní elektřinu, a podílet se tak na řízení výkonové bilance celé energetické soustavy České republiky. Modernizací soustrojí TG2 dokončíme v příštím roce obnovu celé slapské elektrárny a prodloužíme tak její životnost o další desítky let,“ říká ředitel vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

„Ve strojní části provozu dochází zejména k výměně komory oběžného kola, kompletní výměně turbíny a regulace turbíny. Elektrickou část čeká oprava statoru generátoru, pólů rotoru i chladicího okruhu blokového transformátoru. Modernizace má také ekologickou stránku. Zvýšení tlaku v ovládací hydraulice ze současných cca 22bar na tlak 149 až 170 bar znamená, že se sníží objem olejové náplně o 95 procent – z tisíců litrů na stovky litrů – a sníží se příkon čerpadel,“ vypočítává přínosy modernizace Monika Šišková, specialistka programu obnovy zařízení vodních elektráren ČEZ.

Modernizace dostane elektrárnu opět do kondice jako při spuštění

ČEZ už v minulosti modernizoval i třetí a první blok a to v roce 2011 a 2020. Oprava posledního druhého bloku by měla trvat do poloviny příštího roku a společnost říká, že by pak elektrárna měla být ve stejné kondici jako když ji před 65 lety energetici poprvé spouštěli.

„Elektrárna Slapy v loňském roce dodala do sítě 227 milionů kWh, a pokryla tak spotřebu 65 tisíc domácností ve středních Čechách. V provozu je podle potřeb energetického dispečinku, zejména v ranní a večerní odběrové špičce,“ shrnuje přínos druhé největší elektrárny Vltavské kaskády František Fröhlich, vedoucí oddělení provoz vodní elektrárny Slapy.




Štítky: Vodní elektrárny Slapy ČEZ
Zdroj: ČEZ