Češi přestávají kupovat toustovače. Tato pánvička za pár korun zvládne totéž a lépe
Toustovače jsou v mnoha českých domácnostech nepostradatelným pomocníkem, bez kterého si řada lidí nedokáže představit přípravu každodenní snídaně, svačiny nebo večeře. Mladá generace se však čím dál častěji uchyluje k nákupu speciálních pánviček, které tak postupně tyto spotřebiče nahrazují.
Toto řešení zaujme osoby, které v kuchyni touží po minimalismu. Pokud vám vadí obrovské množství různých spotřebičů, které zabírají spoustu místa, pravděpodobně budete nadšeni. Tato pánvička totiž připraví pokrmy místo toustovače, a přitom ji využijete pro mnohem širší škálu receptů.
Pánev, která přináší řadu výhod
Litinová pánev zažívá v posledních letech návrat na výsluní. Mnozí lidé ji totiž právem považují za poctivý výrobek, který nabídne skvělou službu a dlouhou životnost. V porovnání s nerezovou nebo teflonovou pánví přitom přináší řadu výhod.
Litinová pánev se vyrábí z železa s obsahem uhlíku. Vyrábí se odléváním do forem, není možné ji kovat ani válcovat. Z toho důvodu mají litinové pánve vždy masivní dno i stěny. Na trhu se přitom můžete setkat s variantami, které jsou přírodní (tedy bez povrchové úpravy), nebo smaltované (potažené minerální glazurou).
Nejdůležitější předností této pánve je její rovnoměrné a předvídatelné zahřívání. Skvěle se proto hodí jak pro prudké osmažení masa, tak i jeho rovnoměrné propečení v pečicí troubě. Držení tepla ostatně oceníte právě i při přípravě toastů, které budou krásně opečené a křupavé.
Teflonová nebo nerezová pánev vám takovou službu neprokáže
Pro přípravu grilovaných pochoutek, toastů nebo třeba zapečených panini perfektně poslouží právě litinové pánve. Teflonové varianty nabídnou o něco měkčí opečení toastů bez výrazné kůrky. Problémem je i to, že se sice rychle rozehřejí, ale hůře drží stabilní teplotu. Snadno tak můžete výsledek spálit ještě předtím, než se v toastu rozteče sýr.
Nerezová pánev je sice odolná a poměrně univerzální, nicméně k tomuto účelu nevhodná. V porovnání s litinou totiž hůře rozvádí teplo, což může vést k nerovnoměrnému opékání. Také není přilnavá a bez použití tuku se toast může přichytit k jejímu povrchu.
Grilovací pánve nabídnou i typický vzor
Na trhu jsou k dostání jak klasické hladké litinové pánve, tak i grilovací varianty s charakteristickým žebrováním, které nabídnou i esteticky působivý grilovací vzor. Žebrování navíc pomáhá na některých místech oddělit pečivo od přímého kontaktu s povrchem, takže teplo může cirkulovat ještě rovnoměrněji.
Litinová pánev samozřejmě není určena jen na toasty. Právě naopak. V kuchyni vám nabídne široké možnosti uplatnění, aniž by zabírala spoustu místa. S její pomocí hravě zvládnete také opékání různých druhů masa, zeleniny, přípravu vajec na různé způsoby, smažení a grilování sýrů nebo některé druhy dezertů. Některé litinové pánve lze používat také v troubě, takže je můžete využít pro nejrůznější zapékané pochoutky.
Litina má i určité nevýhody
Tak jako každé jiné nádobí, i s litinou se samozřejmě pojí určité nevýhody. V prvé řadě je třeba zmínit, že taková pánev může být vzhledem k použitému materiálu poměrně těžká. Pro některé je pak manipulace s tímto nádobím obtížná.
Přírodní litina je rovněž citlivá na vlhkost a kyseliny. Nelze ji proto používat pro uchovávání jídel v lednici. Výrobci těchto pánví rovněž doporučují, abyste se vyhnuli jejich mytí v myčce nádobí. Pokud bude pánev delší dobu vystavena zvýšené vlhkosti, může začít rezivět.