EnergoZrouti.cz

Britové srovnali nesrovnatelné: nejlevnější elektrickou Dacii a elektrický Rolls-Royce. Kdo vyhrál?

  
Tomáš Jelínek
23. 1. 2024 ▪ 09:45

Britští novináři se rozhodli srovnat nesrovnatelné. Jeden z nejlevnějších elektromobilů Evropy Dacia Spring a jeho přesný opak - symbol luxusu Rolls-Royce Spectre. Výsledek je přitom překvapivý - vyhrály oba.

Srovnání nesrovnatelného: Dacia Spring vs Rolls-Royce Spectre
Srovnání nesrovnatelného: Dacia Spring vs Rolls-Royce Spectre

Ačkoliv by se to na první pohled mohlo zdát spíše jako vtip, rozhodli se britští automobiloví novináři z BBC TopGear v novém srovnání postavit vůči sobě dvě absolutně nesrovnatelná, ale přitom podle jejich názoru velmi podobná vozidla. Rolls-Royce Spectre a Dacia Spring nejspíše nebudou mít stejnou cílovou skupinu, v něčem jsou si ale blízcí více, než by se dalo očekávat.

Rolls-Royce Spectre je vozidlo, které překračuje hranice luxusu a technologie. Jak už to tak u značky bývá, je elektrický Spectre schopný zvládat velmi náročné situace s elegancí a hlavně – obrovským komfortem pro řidiče i cestující.

Nicméně, Spectre není jen o jízdě. Je to o celkovém zážitku. Od motorizovaných dveří, které vyžadují zvyk, až po pomalé pohyby zavazadlového prostoru, byl každý aspekt vozidla navržen s myšlenkou na luxus. I když se může zdát, že některé funkce jsou příliš složité nebo pomalé, jsou symbolem toho, že majitel Spectre je připraven na to, aby mu bylo vyhověno na každém kroku.

Oproti tomu stojí Dacia Spring, symbol efektivity a praktičnosti. S cenovkou, která je zlomkem ceny Spectre, je Spring skvělým příkladem toho, jak může být elektrické vozidlo dostupné pro širší veřejnost. Její jednoduchý interiér, funkční ovládání a úsporná spotřeba jsou v ostrém kontrastu s luxusem a sofistikovaností elektrického „rollsu“.

Spring je vozidlo určené pro městskou mobilitu, jeho lehkost a agilita na městských silnicích činí z každé jízdy radost. Jeho jednoduchost je však také symbolem čestnosti – vše, co auto potřebuje a nic, co by bylo navíc. Tento přístup k designu nejen že snižuje náklady na vlastnictví, ale také odráží závazek k minimalismu a udržitelnosti.

Přestože jsou podle redakce TopGear Spectre a Spring na úplně opačných koncích spektra automobilového průmyslu, oba ukazují, jak důležitá je elektromobilita pro budoucnost mobility. Ať už jde o tichou, hladkou jízdu s Rolls-Royce na schůzku s obchodními partnery nebo o efektivní a funkční pohyb Dacie při jízdě do nejbližšího nákupního střediska, elektřina je klíčem k jejich výkonu.

Srovnání Rolls-Royce Spectre a Dacie Spring je připomínkou, že ačkoliv mohou být automobily na první pohled odlišné, v srdci jsou stále stroje navržené pro přepravu lidí. Každý z nich však mluví k jinému druhu řidiče – jeden k těm, kteří hledají vrcholný luxus a pohodlí, druhý k těm, kteří oceňují jednoduchost, efektivitu a dostupnost. Ve světě, kde se elektrická mobilita stává normou, představují oba modely dva různé, ale stejně důležité přístupy k budoucnosti automobilového průmyslu.

Výsledek celého srovnání je tak podle novinářů jednoduchý, vyhrála totiž obě vozidla. Každé si najde svého zákazníka ať už to bude bohatý podnikatel, celebrita a nebo v případě Dacie Spring důchodce při cestě na nákup.




Štítky: Elektromobilita Dacia Rolls-Royce Spectre Spring Auto Elektromobily Velká Británie Spojené království BBC