EnergoZrouti.cz

Britishvolt postaví první britskou továrnu na baterie pro elektromobily

  
Martin Bárta
30. 7. 2020 ▪ 19:34

Společnost Britishvolt si vybrala místo pro svou první „gigafactory“, kterou postaví ve Velké Británii. Začít stavět by se mělo příští rok a už v roce 2023 by továrna měla chrlit baterie pro elektromobily.

Továrna Tesla Fremont
Továrna Tesla Fremont
Foto: Tesla

Britský start-up Britishvolt, vybral místo pro stavbu své první továrny na baterie pro elektromobily. Nová továrna by měla vyrůst na pozemcích po bývalé základně RAF (Královské letectvo – součást britské armády, pozn. redakce) v jižním Walesu.

Společnost by chtěla začít s výstavbou na začátku příštího roku a v roce 2023 výrobní závod otevřít. Aktuálně se také chystá podpis memoranda s velšskou vládou.

Nová továrna by podle společnosti Britishvolt měla mít roční kapacitu výroby baterií na úrovni 30 GW do roku 2027. Továrnu by měli pokrývat i solární panely, které vykryjí část její spotřeby díky výkonu 200 MW.

Baterií je nedostatek, chystají se ale šetrnější verze

Automobilky chystající se na výrobu elektromobilů již nyní pociťují nedostatek dílů pro jejich výrobu včetně baterií a tak musejí oddalovat uvedení některých nových modelů na trh nebo omezovat jejich prodeje.


I proto se v současnosti velké množství vědců i firem soustředí na zlepšení výroby baterií a použití nových technologií při její výrobě či změnu složení budoucích baterií jakou je třeba snaha o odstranění kobaltu jež je velkým ekologickým i sociálněprávním problémem hlavně v Africe.


Výsledky start-upu Britishvolt tak mohou být důležité pro budoucí výrobu nových elektromobilů ve Velké Británii i Evropě. Nová továrna by měla ročně dodat bateriové články nejméně pro 100 000 vozidel.


Obdobné projekty jako Britishvolt chystá i Elon Musk se svou Teslou, která nyní pracuje na své nové Gigafactory. Tu plánuje postavit v Německu nedaleko Berlína za 2 miliardy dolarů.




Zdroj: Britishvolt