Amazon oznámil investici do dalšího projektu větrné farmy v Irsku

  
Martin Bárta
24. 8. 2020 ▪ 10:05

Americká obchodně technologická společnost Amazon investuje v Irsku do dalších projektů větrných elektráren. Ty by měly pokrýt spotřebu datacenter společnosti a ještě přidávat energii do rozvodné sítě o objemu zhruba 229 MW ročně.

Větrná farma
Větrná farma
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Americká obchodní a technologická společnost Amazon, která je rovněž provozovatelem stejnojmenného největšího on-line tržiště světa oznámila další investici do obnovitelných zdrojů. Společnost tak bude financovat projekt větrné elektrárny Ardderroo u města Galway.

Větrné elektrárny, které na místě vzniknou by měly začít produkovat elektrickou energii do roku 2022 a to v objemu 115 megawatt (MW). Energii, která bude v této elektrárně vyrobena by chtěl Amazon využít pro napájení svých datacenter AWS.

Nový projekt by měl doplnit stávající projekty Amazonu v Esku a Meenbog. První jmenovaný by měl začít energii produkovat již od příštího měsíce, ten druhý jej bude následovat začátkem roku 2022.

Amazon chce být do roku 2040 uhlíkově neutrální

Společnost by chtěla dosáhnout své uhlíkové neutrality do roku 2040, tedy ještě deset let před dohodnutým termínem v rámci Pařížské klimatické dohody a tak ji čeká ještě spousta práce při stavbě nových elektráren, v čemž pomohou i současné projekty.


Podle firmy by tři zmíněné projekty měly do irské rozvodné sítě dodávat každoročně 229 MW obnovitelné elektrické energie, tedy dostatečné množství pro napájení přibližně 185 000 irských domácností. Obnovitelné zdroje by navíc měly pomoci snížit emise skleníkových plynů o 366 00 tun CO2.

Společnost má v provozu i flotilu elektrických dodávek

Amazon v nedávné době spustil do provozu i flotilu dodávek poháněných elektřinou. 150 nových dodávek na bateriový pohon v německém distribučním centru v Essenu by mělo zaručit čistější doručování objednávek zákazníkům.


V globálním měřítku pak společnost objednala od amerického výrobce elektrických vozidel Rivian deset tisíc dodávek poháněných elektřinou z baterie.




Zdroj: Amazon