EnergoZrouti.cz

Vyměňte plynový kotel za tepelné čerpadlo, získáte na to dotaci

  
Lenka Nováková
24. 3. 2023 ▪ 15:42

Už letos v létě stát spustí dotace na výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla. Domácnosti tak budou moci přejít na ekologický zdroj vytápění a ušetřit. Stát ale chystá i další dotace.

Přechod na tepelná čerpadla podpoří dotace
Přechod na tepelná čerpadla podpoří dotace
Foto: Arthur Lambillotte on Unsplash

Ještě letos by měly svou závislost na zemním plynu, který do Česka ještě v minulém roce proudil ve velkém z Ruska snížit stovky, možná až tisíce domácností. Už v létě by totiž měl odstartovat dotační program, který podpoří výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla.

Instalaci tepelných čerpadel sice již v současnosti podporuje například dotační program Nová zelená úsporám, ten je ale určený pouze pro nákup tepelného čerpadla v případě, že je jím nahrazován například starý kotel na pevná paliva jako je uhlí či dřevo.

Plán novinek v Nové zelené úsporám pro rok 2023 , Nová zelená...

Ministerstvo životního prostředí, které nejen za programem Nová zelená úsporám prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR stojí a také Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR už dříve avizovalo, že bude nutné postupně snížit závislost nejen na plynu z Ruska. Ačkoliv Česká republika získala kapacity v terminálech LNG, které by měly pro zemi zajistit část zemního plynu, očekává se, že zásob bude pro pokrytí poptávky v celé EU málo.

Nejen tuzemská vláda je tak nucena řešit způsoby, jak zemní plyn v domácnostech a firmách nahradit. Dalším z důvodů proč by se spotřeba plynu měla do budoucna snižovat jsou ale i emisní požadavky Evropské unie.

Dotace na výměnu plynového kotle podpoří další snížení spotřeby plynu

Jednou z hlavních náhrad fosilního plynu by tak měly být obnovitelné zdroje energie jako jsou větrné, vodní či fotovoltaické elektrárny, které v současnosti podporuje několik druhů dotačních programů. Mimo výroby z těchto zdrojů ale jak již bylo řečeno bude nutné snížit spotřebu zemního plynu.

Právě v tom by měl pomoci program, jehož spuštění se očekává v květnu letošního roku. Ten by měl podpořit další rozšiřování tepelných čerpadel v domácnostech tím, že umožní podpořit výměnu starých plynových kotlů právě za tepelná čerpadla.

Podmínky dotace, která bude pravděpodobně opět součástí oblíbené Nové zelené úsporám ale v současnosti zatím nejsou známé stejně jako podmínky na získání příspěvku u dalších energetických opatření. Těmi by mělo být například zavedení možnosti získat dotaci na fotovoltaiku v rámci programu Nová zelená úsporám Light, který zajišťuje snížení energetické náročnosti hlavně pro nízkopříjmové domácnosti a seniory. Už na začátku dubna by společně s fotovoltaikou v NZÚ Light měla přijít i nová vlna takzvaných kotlíkových dotací, jež zajišťují výměnu starých kotlů na pevná paliva za modernější kotle či tepelná čerpadla.




Štítky: Plynové kotle Tepelné čerpadlo Dotace Nová zelená úsporám