Umělá fotosyntéza? Vědci vytvořili zařízení na výrobu energie ze světla, oxidu uhličitého a vody

  
Martin Bárta
26. 8. 2020 ▪ 09:26

Vědci z univerzity v britském Cambridgi přišli na nový způsob výroby energie za pomoci slunečního záření, oxidu uhličitého a vody tedy za podobných podmínek jako při fotosyntéze u rostlin. Nový ekologický způsob výroby energie by tak mohl v budoucnu snížit emise oxidu uhličitého produkovaného spalováním fosilních paliv.

Umělá fotosyntéza (University of Cambridge)
Umělá fotosyntéza (University of Cambridge)
Foto: Univerzita Cambridge

Vědci z Univerzity v Cambridgi vytvořili nové zařízení, které umožňuje výrobu energie podobným způsobem jako při fotosyntéze u rostlin. Novému zařízení tak stačí sluneční světlo, oxidu uhličitý a voda díky kterému vytvoří uhlíkově neutrální palivo.

Výsledným „palivem“ je pak kyslík a kyselina mravenčí, které je snadno skladovatelná a lze ji použít jako palivo přímo či po přeměně na vodík. Ostatní právě kyselinu mravenčí použila už v roce 2017 skupina studentů z Nizozemska pro vytvoření autobusu, který je tímto palivem poháněn.


Nová technologie si na komerční nasazení ještě počká

Výsledky práce vědců z britské univerzity tak ukazují nové možnosti oxidu uhličitého, tedy silného skleníkového plynu jako zdroje energie po jeho přeměně. Podle vědců by bylo možné zařízení v budoucnu použít podobným způsobem jakým jsou dnes stavěny fotovoltaické solární elektrárny.


Ačkoliv vědci zatím vyrobili pouze zkušební jednotku o velikosti 20 centimetrů čtverečních, je podle nich možné vyrábět relativně jednoduše i mnohem větší „panely“. Před komerčním nasazením je ale ještě čeká spousta práce při zvyšování účinnosti a případné přípravě na komerční výrobu. Nyní tak vědci experimentují s různými technologiemi katalyzátorů, které by zvýšili stabilitu i účinnost.




Zdroj: Univerzita v Cambridgi