EnergoZrouti.cz

Příští rok bude rokem velkých změn v energetice. Co nás čeká?

     
Tomáš Jelínek
26. 7. 2024 ▪ 10:38

V příštím roce se energetický trh v Česku i ve světě chystá na malou revoluci. Díky rychlému rozvoji fotovoltaiky a komunitní energetiky se totiž úplně změní stávající fungování energetických sítí.

Energetiku v příštím roce čeká malá revoluce, na co vše se připravit?
Energetiku v příštím roce čeká malá revoluce, na co vše se připravit?
Foto: Unsplash

Solární energie se stává stále důležitějším zdrojem obnovitelné energie a technologické inovace v této oblasti nabírají na rychlosti. Rok 2025 slibuje přinést řadu zajímavých novinek a pokroků, které mohou zásadně ovlivnit, jakým způsobem vyrábíme a využíváme sluneční energii. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších technologií a trendů, které nás čekají.

Vysoce účinné solární panely

Jedním z hlavních cílů výzkumu v oblasti solární energie je zvýšení účinnosti solárních panelů. Tradiční křemíkové panely dosahují účinnosti kolem 20 %, ale nové materiály a technologie mohou tuto hranici výrazně posunout. Například perovskitové solární články, které jsou levnější na výrobu a mohou dosáhnout účinnosti přes 25 %, jsou slibným kandidátem na revoluci v solární energetice. V roce 2025 můžeme očekávat jejich širší komercializaci a použití.

Integrované solární střechy

Solární střechy, kde jsou solární panely integrované přímo do střešní krytiny, jsou dalším krokem k esteticky přívětivějším a efektivnějším řešením pro domácnosti a budovy. Společnosti jako Tesla již představily své solární střechy, ale technologie se neustále vyvíjí a v roce 2025 můžeme očekávat pokročilejší a dostupnější verze těchto produktů. Tyto střechy nejenže vyrábějí energii, ale zároveň plní i funkci tradiční střešní krytiny.

Díky tomu, že jsou solární střešní tašky mnohdy velmi podobné standardním střechám, bude se v budoucnu moci sluneční energie využívat i na budovách, kde by to jinak nebylo možné například z důvodu památkové ochrany.

Solární okna a transparentní solární články

Představte si budovy, jejichž okna generují energii. Transparentní solární články, které lze integrovat do skleněných ploch, představují obrovský potenciál pro městské oblasti, kde je prostor pro instalaci tradičních panelů omezený. Výzkum v této oblasti se rychle posouvá kupředu a v roce 2025 bychom mohli vidět první komerčně dostupné produkty, které umožní budovám vyrábět elektřinu přímo z jejich okenních ploch.

Pokročilé systémy pro skladování energie

Jedním z klíčových problémů solární energie je její nestálost – slunce nesvítí vždy, když je potřeba elektřina. Pokročilé systémy pro skladování energie, jako jsou baterie s dlouhou životností a vysokou kapacitou, jsou proto zásadní. Lithium-iontové baterie jsou dnes nejrozšířenější, ale nové technologie, jako jsou pevné baterie nebo vanadové redoxní průtočné baterie, mohou nabídnout lepší výkon a delší životnost. V roce 2025 můžeme očekávat širší nasazení těchto pokročilých skladovacích řešení.

Mikrogridy a decentralizované energetické sítě

Mikrogridy, neboli malé decentralizované energetické sítě, umožňují komunitám a jednotlivým budovám vyrábět, ukládat a spotřebovávat svou vlastní energii. Tyto sítě mohou být propojeny s hlavní elektrickou sítí, ale také mohou fungovat nezávisle. Technologie pro správu mikrogridů, včetně pokročilých řídicích systémů a softwaru, se neustále zlepšují. V roce 2025 můžeme očekávat větší rozšíření mikrogridů, zejména v oblastech s omezeným přístupem k centrální elektrické síti.

V Česku by také v příštím roce mohla naplno odstartovat komunitní energetika. Ta představuje inovativní přístup k výrobě a využívání energie, kde jednotlivé komunity spolupracují na vývoji a správě vlastních zdrojů obnovitelné energie. Tato forma decentralizované energetiky umožňuje obyvatelům sdílet náklady na instalaci solárních panelů, větrných turbín nebo jiných obnovitelných zdrojů a zároveň těžit z výhod nižších nákladů na energii a zvýšené energetické soběstačnosti. Komunitní energetické projekty často zahrnují mikrogridy, které mohou fungovat nezávisle na centrální elektrické síti, což poskytuje větší stabilitu a odolnost proti výpadkům.

V roce 2025 můžeme očekávat výrazný nárůst komunitních energetických projektů, díky pokročilým technologiím a příznivým legislativním podmínkám. Tyto projekty nejenže snižují náklady na energii pro členy komunity, ale také podporují udržitelnost a ekologickou odpovědnost. Příkladem úspěšné komunitní energetiky je například německá vesnice Feldheim, která je plně energeticky soběstačná díky kombinaci větrné a solární energie a energie z biomasy. Inspirativní příběhy, jako je tento, mohou motivovat další komunity k následování tohoto příkladu a přispět k celosvětovému přechodu na čisté a obnovitelné zdroje energie.

Výše zmíněné technologie představují jen špičku ledovce v oblasti inovací solární energetiky. Jak se technologie zlepšují a stávají se dostupnějšími, můžeme očekávat, že solární energie bude hrát stále větší roli v našem každodenním životě. Rok 2025 by mohl být rokem, kdy se některé z těchto průlomových technologií stanou běžnou součástí našich domovů a komunit, což by vedlo k výraznému snížení naší závislosti na fosilních palivech a k větší energetické soběstačnosti.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Energie Energetika Elektřina Solární energie Fotovoltaika Mikrogridy Komunitní energetika Solární články


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.