EnergoZrouti.cz

Pomoc s drahými energiemi by se měla podle nestátních organizací týkat většího množství osob

  
Martin Bárta
7. 11. 2022 ▪ 13:00

Stát by měl podle nestátních organizací pomoci s drahými energiemi mnohem větší skupině lidí než pro jakou to v současnosti plánuje. Mimo hendikepovaných jsou totiž podle nich ve velkém ohrožení i domácnosti postižené socio-ekonomickými problémy.

Drahé energie přinesly „vítr“ do mnoha peněženek
Drahé energie přinesly „vítr“ do mnoha peněženek

Vysoké ceny energií přinesly vítr do peněženek mnoha tuzemských domácností. Velkým problémem tak jsou hlavně pro seniory, samoživitele, rodiny s dětmi a další ohrožené skupiny obyvatel, kterým se dramaticky zvýšily ceny energií, jež tvoří hlavní výdajovou položku. Příjmy těchto skupin ale vzrostly jen minimálně či je ještě více snížila inflace. Pomoci by některým z nich mělo hlavně nastavení definice takzvaného zranitelného zákazníka. Podle ekologických i sociálních organizací by se ale měl okruh lidí pro které je pomoc určena ještě rozšířit.

Novela energetického zákona, která uvede v platnost právě definici takzvaného zranitelného zákazníka se podle organizací věnuje hlavně lidem se zdravotním hendikepem. Oproti tomu jsou ale zcela opomíjeny domácnosti či osoby, které jsou energetickou chudobou postiženy kvůli socio-ekonomickým problémům. Návrh novely zákona z pera Ministerstva průmyslu a obchodu pod vedením Jozefa Síkely by se tak měl podle organizací rozšířit o další skupiny lidí.

„Podporujeme myšlenku zavedení podpory tzv. zranitelného zákazníka. Nesouhlasíme však s tím, že by v této kategorii měli být pouze lidé se zdravotním hendikepem. Jako zcela zásadní hledisko vnímáme socio-ekonomickou situaci lidí v nouzi. Při správně nastavených podmínkách zranitelného zákazníka by mohl stát pomoci až 85 % domácností v energetické chudobě – tedy zhruba 450 tisícům domácností, což je 10 % všech českých domácností. Nesmíme zapomínat na žádné skupiny lidi ve složité životní situaci, kteří v současné energetické a bytové krizi potřebují pomoc od státu,“ řekla Barbora Bírová, ředitelka Platformy pro sociální bydlení.

Mimo rozšíření definice zranitelného zákazníka by měla vláda podle organizací i co nejdříve zavést návazné nařízení, které zavede úsporný tarif cílený právě na tyto osoby.

Česko má navíc podle právníků v nové legislativě velké zpoždění. Podle evropských právních předpisů totiž novela zahrnující zranitelného zákazníka měla být do právního řádu implementována nejpozději do konce června minulého roku. Jak uvádí expertní skupina právníků ze skupiny Frank Bold, pokud by ČR tuto legislativní změnu provedla už dříve, mohly být zranitelné domácnosti ochráněny už před loňským nárůstem cen energií.

V Česku je přitom energetická chudoba velkým problémem hlavně ve skupinách samoživitelů, zdravotně hendikepovaných či seniorů. Podle vyjádření experta Hnutí DUHA pro server Euractiv.cz bylo letos na začátku roku ohroženo energetickou chudobou až 60 procent domácností, ve kterých žijí senioři. Velké potíže totiž tyto domácnosti mají i v běžné situaci. V případě, že dojde k úmrtí jednoho z partnerů mohou se senioři bez pomoci rodiny i velmi snadno octnout ve velkých finančních potížích.




Štítky: Energie Elektřina Plyn Vytápění Energetika Energetická chudoba Úsporný tarif
Zdroj: Greenpeace, Platforma pro sociální bydlení