Odborníci prozradili, jaká potravina je klíčem k delšímu životu
Touha po dlouhém a zdravém životě doprovází prakticky každého z nás. Pokud se chceme dožít úctyhodného věku, je třeba udržovat svůj organismus ve zdraví. K tomu napomáhá nejen pravidelný pohyb a vyhýbání se stresu, ale především vhodně zvolená strava.
Je přitom známo, že některé potraviny jsou zdraví prospěšné, jiné mu naopak mohou škodit. Už děti ve škole se učí o tom, že by jídelníček měl obsahovat dostatečné množství ovoce a zeleniny a příliš tučná jídla mohou našemu zdraví škodit. Málokdo ale ví, že není tuk jako tuk.
Ne každý tuk je nutně škodlivý
Někteří lidé se mylně domnívají, že je třeba se vyhýbat čemukoliv, co obsahuje tuk. Nicméně v kontextu toho je třeba dodat, že ne každý tuk je stejný. Obecně se totiž rozlišují zdravé a nezdravé tuky, přičemž každá tato skupina má odlišný vliv na naše tělo.
Nezdravé tuky je zjednodušené označení pro nasycené mastné kyseliny, kterých bývá ve stravě často přebytek. Zdrojem těchto tuků bývají třeba smažená jídla, jídla z fastfoodů, tučné maso nebo sušenky. Tyto tuky mohou při zvýšeném příjmu zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.
Oproti tomu jako zdravé tuky se označují nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo obecně zdravější. Jedná se zejména o omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Typickým zástupcem této kategorie může být olivový olej. A právě ten je podle odborníků klíčem k delšímu životu.
Olivový olej má pro naše tělo řadu benefitů
Mezi nejčastější příčiny úmrtí bývá zařazován infarkt a cévní mozková příhoda, které úzce souvisí právě s nezdravým životním stylem. Olivový olej přitom podle některých studií může pomáhat těmto rizikům předcházet.
Odborníci například často poukazují na to, že srdeční choroby jsou ve středomořských zemích (kde se olivový olej přirozeně konzumuje ve větším množství) méně časté. Tato surovina pomáhá snižovat krevní tlak, chrání špatný LDL cholesterol před oxidací a snižuje záněty. Podle několika vědeckých studií mají lidé, kteří pravidelně konzumují olivový olej, nižší riziko mrtvice.
Extra panenské olivové oleje dále obsahují velké množství polyfenolů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a udržovat naše tělo v optimálním stavu. Pozitivní přínosy přináší tato surovina také pro náš mozek. Chrání jej před oxidativním stresem a může snižovat zánětlivé procesy v těle. Jeho pravidelná konzumace dále může přispívat ke zlepšení paměti a kognitivních funkcí. Rovněž podporuje průtok krve do mozkových center, které souvisejí s učením a pamětí.
Jak olivový olej začlenit do jídelníčku
Pokud chcete udělat krok pro zdraví, zařaďte do svého jídelníčku dostatečné množství olivového oleje. Každé ráno na lačno si dopřejte lžičku nebo malého panáka této tekutiny. Pomůže vám nastartovat organismus a zlepšit trávení. Kromě toho jej můžete používat také pro ochucení nejrůznějších zeleninových salátů a podobně. Stále více vědeckých výzkumů naznačuje, že se jedná o důležitou ingredienci pro zdraví.
Vždy si ale dejte pozor na to, aby byl olej kvalitní. Vhodný je takzvaný extra panenský olej, což znamená, že byl lisován mechanicky, za studena, bez chemických úprav. Kvalitní oleje bývají baleny do tmavého skla nebo kovové plechovky, aby byly chráněny před světlem. Olej by měl mít čerstvou, lehce ovocnou vůni a na jazyku by měl být lehce hořký až pikantní. Právě to totiž značí, že obsahuje velké množství polyfenolů. Pokud chutná mdle nebo zatuchle, může se jednat o znamení, že je zkažený.