EnergoZrouti.cz

Obnovitelné zdroje energie vznikají nejrychleji v Indii. Do roku 2030 mají tvořit 60% tamní produkce energie

  
Martin Bárta
24. 7. 2020 ▪ 08:00

Indie patří již v současnosti mezi světové lídry v instalaci nových fotovoltaických, vodních a větrných elektráren. V tomto tempu hodlá indická vláda ještě přidat a do roku 2030 tak mít 60% veškeré produkce energie z obnovitelných zdrojů.

Větrná farma v Indii
Větrná farma v Indii
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Jak uvedl ministr nových a obnovitelných zdrojů energie Shri RK Singh, je Indie již dnes světovým lídrem v oblasti budování nových elektráren vyrábějící obnovitelné zdroje energie a ve svém úsilí nechce polevit.

Do roku 2030 by tak podle zprávy TERI (The Energy and Resources Institute – Institut energetiky a zdrojů) by tak v Indii mělo být až 60 % spotřebovávané energie dodáváno z obnovitelných zdrojů. V tom v současnosti již pomáhá velké množství projektů vodních, větrných a solárních elektráren po celé zemi. Naposledy třeba nedávno představený projekt solárního parku o výkonu 100 MW.

Indie také zpracovává strategie na ukládání energie do baterií ale i vody (přečerpávací elektrárny), kterou chce částečně vyrovnávat špičkové odběry.

Podle ministra by tak do zmíněného roku 2030 mělo z obnovitelných zdrojů energie pocházet 450 GW výroby energie a to hlavně ze sluneční a větrné energie. 60 GW by pak mělo být z energie vodní. Již nyní vytváří obnovitelné zdroje energie v indické rozvodné síti 190 GW což už je nyní více jak 175 GW, které byly naplánovány do roku 2022.




Zdroj: Teriin.org