Děda prozradil, co udělat s kaprem, aby nechutnal po bahně a nesmrděl rybinou. Děti si přidávaly
Kapr neodmyslitelně patří k Vánocům v Česku. Dospělí ho milují, ale některé děti se při vkládání do úst šklebí, nebo ho rovnou razantně odmítají. Přitom stačí použít starý trik, o kterém věděly už generace před námi. Maso pak bude jemné, voňavé a bez známky bahnité chuti, která děti často odpuzuje.
Když děda v zimě přinesl domů kapra, nikdy okolo toho nedělal žádnou vědu. Vypustil ho do vany, a jakmile přišel jeho čas, pustil se do příprav, jako by se nechumelilo. Žádné zaváhání ani přehnané experimentování. Kdyby viděl, jak další generace používají exotická koření a složité marinády, nechápal by. Vždycky postupoval úplně stejně a věděl přesně, co udělat, aby kapr nezapáchal bahnem. Zkuste tento osvědčený starý trik i vy – obyčejného kapra totiž promění v jemnou pohádku.
Vyzkoušejte jednoduchý trik
Základem všeho je příprava kapra před tepelnou úpravou. Každý kapr totiž během svého života získává velmi specifickou vůni z prostředí, ve kterém pobývá. Právě proto můžete při nedostatečném očištění při jídle cítit bahnitou chuť. Obyčejná voda na omytí kapra ale většinou nestačí – je potřeba použít něco, co dokáže pachy nasát mnohem účinněji.
Přesně to zvládne mléko. „Přitáhne“ pachy k sobě a zbaví maso toho, co na kaprovi hodně lidem vadí. Stačí zvolit ten správný postup.
Bez přípravy ani ránu
Začněte tím, že kapra dostatečně očistíte a naporcujete. Nespěchejte a dejte si raději na čas – přesně v tomto kroku už totiž řada lidí dělá chybu. Kapr musí být především od šupin očištěný opravdu precizně.
Teprve potom rybu naporcujte. Když ji totiž rozřežete na několik kousků, zvýšíte šanci, že se mléko dostane do všech částí ryby rovnoměrně – a to je přesně to, čeho potřebujeme docílit. Mléko musí mít k masu usnadněný přístup, aby dokázalo proměnit vůni i chuť z bahnité na jemnou a příjemnou.
Postup krok za krokem
Pokud už budete mít kapra připraveného, čeká vás samotné namočení do mléka. Použijte klasické kravské, případně ho lze nahradit i kozím nebo sójovým. Může být vytažené z lednice, nebo klidně v pokojové teplotě – na tom kaprovi až tak nezáleží. Důležitější je zvolit vhodnou nádobu, do které se rybí maso celé ponoří.
Nezapomeňte ale začít s předstihem. Rybě by sice pomohlo i 20 minut mléčné lázně, pokud ale chcete mít jistotu, že se bahno a rybina vytratí, chce to alespoň dvě až tři hodiny.
U naložení do mléka je to podobné jako s namarinováním masa před grilováním – když si na tom dáte záležet a začnete s přípravou dřív, dostanete z masa to nejlepší. Úplně nejlepšího výsledku docílíte až po celonočním odležení v lednici.
Tímhle to ještě vylepšíte
To ale není jediný trik, kterým můžete chuť kapra posunout na vyšší úroveň. Účinek mléka posílíte, když ještě přidáte další ingredience. Špetka soli do mléka například pomůže se zjemněním masa a kapky citronu zase přidají svěží vůni.
Někteří kuchaři ještě navíc do mléčné koupele vkládají kousek mrkve nebo petržele. Mléko totiž nasaje jejich jemné aroma a „přenese“ ho do rybího masa. To pak voní ještě příjemněji – obzvlášť pokud šlo původně o hodně aromatický kus ryby.
Po mléčné „koupeli“ pak už stačí kapra jen zlehka opláchnout, osušit a připravit přesně tak, jak máte ve zvyku. Už v tu chvíli je rybí maso jemnější a o dost víc voňavější. Nejednou se stalo, že přesně díky tomuto triku začali jíst kapří maso i ti, kteří ho do té doby nemohli vystát. Stejně jsou na tom i děti, které by ani nevěřily, že jde o stejnou rybu, kterou jste jim nabízeli ještě o loňských svátcích.
Přitom by člověk řekl, že je to jen taková malá hloupost. A ano, to možná je – ale taková, která promění nepříjemně zapáchajícího kapra v lahůdku, po které se vaše rodina bude moct utlouct.



























































