EnergoZrouti.cz

Ford ukončí výrobu modelu Fiesta, důvodem je přechod k elektromobilitě

  
Tomáš Jelínek
26. 10. 2022 ▪ 14:24

Ford ukončí výrobu jednoho ze svých nejoblíbenějších vozidel. Modelu Fiesta se za dobu jeho produkce prodalo přes 22 milionů. Důvodem k ukončení výroby je podle Fordu přechod na elektromobilitu.

Ford Fiesta
Ford Fiesta
Foto: Ford

Americká automobilka Ford podle své tiskové zprávy ukončí výrobu jednoho ze svých nejprodávanějších vozidel – modelu Fiesta. Ten se začal prodávat v roce 1976 a za tu dobu dostal velké množství modernizací. Celkově se jej prodalo přes 22 milionů kusů. Automobilka model ukončuje hlavně kvůli přechodu na elektromobilitu.

Už do roku 2030 chce společnost podle dřívějších oznámení vyrábět pouze elektromobily. V nejbližších dvou letech tak chce uvést na trh hned tři nové modely osobních elektromobilů a čtyři modely elektrických užitkových vozidel. Už v současnosti značka nabízí třeba velmi úspěšný model Mustang Mach-E, který se v USA stal v minulém roce prodejním trhákem záhy poté, co byly zahájeny dodávky prvních kusů.

Ukončení výroby modelu Fiesta je jedním z logických kroků. Výrobcům vozidel se totiž v současné době malá auta jakým je právě Fiesta nevyplatí vyrábět v elektrifikované verzi. Výrobní náklady a prodejní cena by totiž dosáhla takových hodnot, že by o vozidla nebyl zájem.

Stejný důvod podle některých odborníků z automobilového průmyslu mohl stát i za ukončením malého elektrického modelu Škoda Citigo-e iV. Ten v minulosti automobilka ukončila jen po krátké době prodeje stejně jako byl ukončen prodej modelu mateřského Volkswagenu e-Up. Ten ale firma po nějaké době opět vrátila do nabídky, mladoboleslavská značka ale opětovnou produkci elektrického Citigo, které i dnes patří mezi oblíbené elektromobily neobnoví. Možným důvodem může být právě vysoká cena na tuzemském trhu či konkurence s jiným chystaným elektromobilem, na kterém firma pracuje.




Štítky: Elektromobilita Auto Elektromobily Ford Fiesta Spalovací motor