Dala jsem na radu výživového poradce a zařadila luštěniny do jídelníčku. Lékař mi pogratuloval k nejlepším výsledkům krve v životě
Luštěniny neodmyslitelně patří do zdravého a vyváženého jídelníčku. Řada lidí se jim ale vyhýbá. Mnoho osob je totiž vnímá jako “nudné” nebo “chudé” jídlo, nikoliv jako běžnou přílohu nebo hlavní chod.
Přitom ale luštěniny mají pro lidské zdraví řadu benefitů. Zároveň to neznamená, že byste se museli omezovat jen na pokrmy jako hrachová kaše nebo čočka na kyselo, které znáte ze školních jídelen. Luštěniny mohou být součástí mnohem širší škály receptů.
S luštěninami se pojí řada benefitů
Luštěniny se právem řadí mezi nutričně nejkomplexnější potraviny. Jedná se o bohatý zdroj bílkovin, díky čemuž se mohou pochlubit perfektní sytící schopností. Rostlinné bílkoviny zároveň přispívají ke snížení krevního tlaku a cholesterolu. Cévy jsou lépe chráněny před usazováním tukových plátů.
Vysoký podíl vlákniny v luštěninách napomáhá trávení a čistí střeva. Kromě toho se mohou pochlubit poměrně vysokým obsahem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
Luštěniny nezvyšují hladinu cukru v krvi, naopak zvyšují citlivost buněk na inzulín. Z toho důvodu se jedná o doporučovanou surovinu u lidí s cukrovkou. V luštěninách najdeme minerály, které jsou důležité pro zdraví kůže, nehtů a vlasů.
Zdravotní benefity potvrzuje i paní Alena z Liberce: “Před rokem jsem zatoužila trochu upravit svou váhu a obrátila jsem se na výživového poradce. Doporučil mi zařadit luštěniny, a to i díky vysokému obsahu bílkovin, které mi v jídelníčku chyběly. Tři měsíce poté jsem šla na krevní testy a lékař byl pozitivně překvapen výsledky. Určitě budu luštěniny zařazovat nadále.”
Ne všechny luštěniny musíte zdlouhavě namáčet
Jedním z hlavních důvodů, který lidi odrazuje od častější konzumace luštěnin, je jejich zdlouhavá příprava. Pokud na jejich namáčení zapomenete večer před, na druhý den si je na oběd jednoduše nestihnete připravit.
Na druhou stranu se ale vyplatí vědět, že namáčení vyžadují pouze některé druhy luštěnin (například fazole, cizrna, zelený a žlutý hrách nebo sója). Na druhou stranu existují druhy, které slibují výrazně kratší přípravu během pár minut a do uspěchaného životního stylu se tak mohou hodit lépe. Mezi tyto varianty patří například červená čočka, čočka beluga nebo půlený hrách.
Proč mohou luštěniny nadýmat
Mnoho lidí se shoduje v tom, že jim sice luštěniny chutnají, ale jednoduše jim způsobují nadýmání. Vzhledem k tomu se těmto surovinám snaží vyhýbat. Luštěniny mohou nadýmat kvůli obsahu oligosacharidů, což jsou složité cukry, které naše tělo neumí plně strávit. V tlustém střevě tyto cukry rozkládají bakterie, což způsobuje vznik plynů.
Kromě toho může za vznikem nadýmání stát vysoký obsah vlákniny. Ačkoliv je pro tělo velmi prospěšná, pokud na ni nejsme zvyklí, může nám ve větším množství činit potíže. Na vině pak může být i nedostatečná úprava luštěnin. Pokud nejsou dostatečně uvařené nebo namočené, zůstávají tvrdé a tělu se hůře tráví.
Jak riziku nadýmání úspěšně předejít
Pokud chcete minimalizovat riziko nadýmání, vyplatí se dodržovat několik základních zásad:
-
Suché luštěniny namáčejte alespoň na 8–12 hodin. Vodu používanou při namáčení vylijte a luštěniny vařte v čisté vodě.
-
Během vaření můžete přidat bylinky a koření, které podporují trávení. Řeč je zejména o majoránce, kmínu, saturejce, fenyklu, bobkovém listu nebo tymiánu.
-
Pokud nejste na luštěniny vůbec zvyklí, zařazujte je do jídelníčku postupně. Začněte malými porcemi a postupně množství navyšujte.
-
Pro tělo jsou stravitelnější červená čočka, naklíčená cizrna nebo mungo fazole. Klíčení totiž odbourává část cukrů, které nadýmání způsobují.