Češi dělají zásadní chybu při mytí ovoce. Tímto způsobem si pesticidy jen zatlačí dovnitř
Způsob, jakým ovoce omyjete bezprostředně před konzumací, zásadně ovlivňuje jeho stav. Většina Čechů však v rámci tohoto procesu opakuje jednu významnou chybu, kvůli níž se případných pesticidů na povrchu plodů nezbaví – právě naopak.
Mytí ovoce předtím, než se rozhodnete jej jíst nebo dále zpracovávat, je velmi důležité. Díky tomuto kroku odstraníte případné bakterie z půdy, hmyzu nebo skladovacích a přepravních prostor. Pokud k tomuto účelu využijete správnou techniku, můžete zároveň redukovat množství pesticidů.
Pozor na příliš horkou vodu
Někteří lidé při mytí plodů používají příliš horkou vodu, kterou si ještě ohřejí v rychlovarné konvici. Mohlo by se zdát, že takto dojde k bezpečnému odstranění všech nežádoucích látek, které se na povrchu ovoce skrývají. Bohužel, opak je pravdou.
Teplá voda totiž může usnadnit pronikání nečistot a nežádoucích látek přímo do ovoce. Zároveň může narušit jeho strukturu a zničit vitamíny a prospěšné látky.
Na trhu jsou dostupné také speciální čističe určené na mytí ovoce a zeleniny. Odborníci však v tomto případě doporučují si důkladně přečíst jejich složení. V některých případech by se totiž dalo říct, že při jejich použití skočíte z bláta do louže a prakticky nijak si nepomůžete. Pokud by vás náhodou napadlo pro mytí ovoce používat saponát na nádobí nebo jiný úklidový prostředek, nedělejte to. I při následném oplachu vodou mohou zbytky těchto přípravků na ovoci ulpívat a vy je při konzumaci dostanete do svého organismu.
Jedlá soda je skvělým pomocníkem
Pro odstranění nečistot a zbytků pesticidů skvěle poslouží mísa s vodou, ve které rozmícháte jednu lžičku jedlé sody. Ovoce v míse pořádně promíchejte a nechte je zde alespoň 15 minut. Následně ovoce důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a usušte.
Podle vědeckých studií právě jedlá soda dokáže odstranit až 96 % pesticidů z povrchu ovoce.
Využít můžete také bílý ocet
Na sociálních sítích se v poslední době rozmohl trend mytí ovoce a zeleniny ve vodě s obyčejným bílým octem. Do mísy s vodou stačí přidat jednu lžíci bílého octa a ovoce opět nechat několik minut louhovat. Poté jej opláchněte.
Alternativou k bílému octu může být kyselina citronová. V takovém případě použijte jednu lžičku kyseliny citronové na jeden litr vody. Ovoce nechte v této lázni louhovat přibližně 15 minut, a poté jej důkladně opláchněte.
Namočení do slané vody
Pokud vás děsí zejména hmyz v ovoci (například červy v třešních), můžete si pomoci tímto jednoduchým trikem. Potřebovat budete mísu s vodou, v níž rozmícháte lžičku soli, ideálně himalájské. Vše necháte chvíli působit a následně možná budete překvapeni, co všechno vyplave na povrch. Nezapomeňte však poté ovoce důkladně opláchnout čistou vodou a myslete na to, že sůl může částečně ovlivnit chuť některého ovoce.
Meloun jako častá příčina letní salmonely
V souvislosti s omýváním ovoce někteří lidé zapomínají na to, že určitou péči si zaslouží i plody, u kterých se nekonzumuje jejich povrch, ale až vnitřní část. Typickým příkladem jsou melouny. Pravdou ale zůstává, že právě ty bývají častou příčinou letní salmonely. Na jejich povrchu totiž mohou ulpívat zbytky hnojiv, hmyzu a bakterií z půdy. Pokud je neočištěné rozkrojíte, prostřednictvím nože se tyto zbytky mohou dostat až ke sladké dužině a tímto způsobem je můžete zkonzumovat. Odborníci proto doporučují melouny před rozkrojením důkladně omýt vodou a usušit například papírovou utěrkou.