Zapomeňte na igelitové sáčky. Takto vám pečivo vydrží čerstvé několik dní
Pokud jste až doteď skladovali pečivo v obyčejném igelitovém sáčku, je na čase zpozornět. Tento revoluční způsob zachová křupavost a lahodnou chuť pečiva po delší dobu, a navíc omezíte množství plastů ve své domácnosti.
Používání igelitových sáčků je jednoduché a pohodlné. Na druhou stranu však nemusí být ideální. V plastovém obalu se totiž postupně hromadí vlhkost. Právě ta se přímo podílí na tom, že se z křupavého pečiva na druhý den stává gumová hmota.
Igelitové sáčky podporují vznik plísní
Vlhké prostředí uvnitř igelitového sáčku je problematické i z dalšího důvodu. Kromě toho, že pečivo gumovatí, je také náchylnější k vzniku a rozvoji plísní. Pokud v něm pečivo uložíte na delší dobu, může vás plíseň nepříjemně překvapit a vám nezbyde nic jiného, než jídlo vyhodit do popelnice. I když si tedy v sáčku přinesete pečivo ze supermarketu, po příchodu domů jej co nejrychleji vybalte.
Sáhněte raději po bavlněné nebo lněné utěrce
Mnohem lepším způsobem pro skladování pečiva je jeho zabalení do bavlněné nebo lněné utěrky či sáčku. Tento vzdušný materiál umožní pečivu volně dýchat, zároveň je však chráněno před příliš rychlým osycháním a tvorbou plísní. Jelikož se jedná o přírodní materiály, můžete tyto látkové sáčky snadno používat opakovaně.
Kromě bavlny a lnu skvěle poslouží také voskové ubrousky nebo sáčky. Takto zabalené pečivo může vydržet čerstvé až pět dnů. Jen je třeba si dát pozor na to, abyste jej skladovali na chladnějším místě mimo dosah slunečních paprsků. Zahřátím voskových ubrousků v ruce vosk změkne a snadněji přilne k povrchu pečiva. Není přitom třeba se ničeho obávat. Včelí vosk je totiž vhodný pro styk s potravinami, působí antibakteriálně a také zabraňuje oxidaci.
Chlebník ochrání pečivo před osycháním
Už naše babičky používaly pro skladování pečiva chlebníky. Postupem času však z našich domácností toto vybavení vymizelo, nicméně v současnosti se opět vrací. Chlebník byste v domácnosti měli umístit tam, kde nedochází ke změnám teploty. Proto se vyhněte místům, kam například během dne intenzivně dopadají sluneční paprsky.
Chlebník může být vyroben z různých materiálů. Nejčastěji se jedná o dřevo, plast nebo nerezovou ocel. Při jeho výběru nezapomeňte zohlednit velikost. Chlebník by měl být dostatečně velký, aby dokázal bez problémů pojmout celý bochník chleba a ideálně i nějaké další pečivo navíc. Pokud chlebník přeplníte, budete uvnitř bojovat se zvýšenou vlhkostí, což se opět podepíše na nižší životnosti pečiva.
I uvnitř chlebníku musí být chleba zabalen
Spousta lidí dělá při skladování pečiva jednu zásadní chybu. Sice jej umístí do chlebníku, ale nepoužijí k tomu žádný obalový materiál. Pravdou ale zůstává, že i v této nádobě by měl být chléb zabalen, aby vám vydržel co nejdéle.
K tomuto účelu poslouží papírové nebo látkové sáčky, případně plátno. Pamatujte ale na to, že i v bavlněném nebo lněném obalu se množí bakterie a plísně. Proto je vhodné tyto obaly každé dva až tři dny vyměnit. Díky tomu opět prodloužíte životnost pečiva.
Nestíháte pečivo spotřebovat? Dejte ho do mrazáku
I když chléb správně uskladníte, má samozřejmě určitou životnost. Pokud tedy už teď víte, že jej nestihnete dostatečně rychle spotřebovat, můžete jej umístit do mrazáku. Stačí jej nakrájet na menší porce, zabalit do igelitových sáčků (pro mrazení pečiva se totiž naopak hodí) a následně dát do mrazáku. Takto zabalený vám bez problémů vydrží i půl roku. Jakmile jej částečně rozmrazíte, můžete jej ohřát v troubě při teplotě kolem 130–160 °C. Tímto způsobem mu navrátíte křupavost.