Zapomeňte na drahé kávovary. Malý pomocník z IKEA za 39 Kč vykouzlí pěnu jako v luxusní kavárně
Lahodné latte macchiato, cappuccino nebo caffe latte si lehce připravíte i v pohodlí svého domova. Dokonce k tomu nemusíte vlastnit drahý kávovar. Stačí si pořídit jednoho malého pomocníka, který vytouženou jemně krémovou pěnu zvládne vytvořit.
Asi pro vás nebude příliš velkým překvapením, že káva a čaj patří mezi nejběžnější nápoje na světě, hned po vodě. Podle statistik vypije každý člověk minimálně jeden, nebo více šálků tohoto horkého nápoje. Na trhu proto existuje velké množství různých výrobků, které přípravu lahodného šálku usnadní. Od různých sítek pro louhování čaje přes speciální konvice až po šlehač mléka. Jeden takový se například dá pořídit u známého skandinávského prodejce Ikea. A stojí doslova pár korun.
Dokonale krémová
Kvůli přípravě lahodného šálku kávy s bezchybnou krémovou pěnou si nemusíte ihned pořizovat kávovar. Dobrou, a především cenově dostupnou alternativou je kvalitní šlehač mléka, který umí během chvíle připravit pěnu nadýchanou jako obláček. V obchodním domě Ikea je k sehnání za příjemných 39 Kč.
Ruční šlehač mléka je velmi lehký, proto se vám s ním bude snadno pracovat. Na jeho používání není nic složitého, jemnou spirálu, jež šlehá mléko, ponoříte do konvičky s mlékem, zmáčknete start, chvíli šleháte a krásně krémová pěna je na světě. Celá procedura trvá opravdu krátkou chvíli, mléko bude zpěněné za 15 až 20 sekund. Dokonce ho ani nemusíte zahřívat, šlehač si poradí jak se studeným, tak horkým mlékem.
Připravte se na to, že hustota pěny není zdaleka největší, na domácí přípravu cappuccina nebo latte macchiata je ale zcela dostačující. Velkou výhodou šlehače mléka je jeho přenosnost, bez problémů si ho sbalíte s sebou na cesty nebo třeba na chalupu. Přílišné starosti vám nezpůsobí ani pohon šlehače, o který se starají dvě tužkové baterie velikosti AA. Pozor, ty je nutné si dokoupit samostatně.
Mezi zákazníky je oblíbený
Šlehač mléka si mezi zákazníky Ikea drží poměrně vysoké průměrné hodnocení 4,5 hvězdičky z 5. Lidé nejčastěji chválí rychlost, za jakou je našlehané mléko hotové, nebo nízkou cenu výrobku. Oceňují také možnost sbalit šlehač s sebou na cesty, snadnou manipulaci nebo kvalitu hotové pěny. Dokonce ji někteří označují za stejně kvalitní jako z automatického šlehače.
Jak vyšlehat dokonalou mléčnou pěnu
Ač se to na první pohled nemusí zdát, vyšlehat krémovou mléčnou pěnu není zase tak složité. Když se budete držet několika základních kroků, kýžený výsledek se určitě dostaví.
1. Teplota mléka
I když se šlehač mléka z Ikea zvládne popasovat se studeným i teplým mlékem, nejlépe uděláte, když se pustíte do šlehání mléka ohřátého na zhruba 65 °C.
2. Druh mléka
Ideálně volte mléko s vysokým obsahem tuku. Zkrátka nepřijdou ani ti z vás, kteří se mléčným výrobkům musí vyhýbat. V obchodem jsou k dostání rostlinné varianty mléka určené pro tuto příležitost – většinou bývají označeny jako „barista“.
3. Objem
Na přípravu mléčné pěny pro jednoho si vystačíte se šlehačem s objemem zhruba 200 ml. Pro více šálků s mléčnou pěnou najednou se hodí šlehač s objemem nad 200 ml. Před samotným šleháním si pohlídejte, abyste nádobu mlékem naplnili zhruba jen do poloviny. Pěna totiž zvětší svůj objem, takže by vám v případě naplnění až po okraj mohla vykypět. Často se tak u šlehačů mléka můžete setkat se dvěma údaji – celkovým objemem nádoby pro mléko a objemem pro našlehání pěny.
Další typy šlehačů mléka
Kromě elektrického šlehače se můžete na trhu setkat ještě s manuálním a plně automatickým šlehačem. Manuální, jak už jeho název napovídá, vyžaduje vaše aktivní zapojení. Tvoří ho nádoba s víkem, ve kterém je nainstalovaný píst. Pěnu v tomto případě vytvoříte rychlým pohybováním pístem nahoru a dolů, čímž do mléka vženete vzduch. Stejně jako v případě elektrického šlehače je pořízení tohoto druhu cenově přijatelné.
S vyššími pořizovacími náklady počítejte u plně automatického šlehače mléka. Je vhodný pro milovníky kávy s vysokými nároky na kvalitu mléčné pěny. Přístroj bývá vybavený například termostatem pro ohřátí mléka na přesnou teplotu. Studenou či teplou pěnu pak připraví rychle a precizně.


























































