Všichni vyhazují tuto část zeleniny, přitom obsahuje víc vitamínů než celý plod

     
Martina Minaříková
14. 8. 2025 ▪ 17:33

Každoročně se různě na naší planetě vyhodí zbytečně několik milionů tun jídla. Někdy schválně a někdy naopak z nepozornosti, případně neznalosti dalšího využití konkrétních částí surovin. Například zelenina se dá zpracovat v podstatě celá.

Zbytky zeleniny rozhodně nevyhazujte.
Zbytky zeleniny rozhodně nevyhazujte.
Foto: Shutterstock

Když vám při přípravě oběda či večeře zůstanou takzvané zbytky, rozhodně je ihned nevyhazujte. Některé z nich se totiž dají dále použít, dokonce z nich vykouzlíte poměrně hodnotné jídlo či večerní pohoštění třeba ke sledování televize. Různé natě, slupky od brambor nebo listy umí v kuchyni nadělat ještě mnoho parády.

Jak zpracovat zbytky

Každému z vás se určitě někdy stalo, že z oběda zůstala trocha rýže, brambor, masa nebo třeba zeleninového salátu. Ne vždycky se zkrátka podaří uvařit přesné množství. Ale žádný strach, jídlo určitě není třeba vyhazovat. Zbytky nechte vychladnout a pak je umístěte do lednice. Budou se na druhý den hodit třeba k přípravě polévky.

Zvlášť se zaměřte na odřezky zeleniny, které byste v běžném provozu bez mrknutí oka vyhodili. Do koše totiž v žádném případě nepatří, ba právě naopak. Dá se z nich vytvořit třeba domácí bujón, u něhož stoprocentně víte, z čeho je. Na konci článku na něj najdete recept.

Listy brokolice: Superpotravina, žádný odpad

Z růžiček brokolice jste pravděpodobně už vařili mnohokrát, co ale z jejích velkých zelených listů? Ty byste rozhodně do bioodpadu dávat neměli. Obsahují mnoho vitamínu C, dokonce víc než samotná brokolice. Zároveň jsou bohatým zdrojem vápníku a železa. Z hlediska chuti je jim nejpodobnější asi kapusta. Využít je můžete jako přílohu, kterou přichystáte do několika minut. Listy nakrájejte na proužky a krátce orestujte s kořením dle své volby a česnekem.

Z brokolicových listů připravíte vynikající přílohu. , ...

Mrkvová nať: Zelený poklad

O báječné chuti mrkve se tu asi rozepisovat nemusíme, nicméně její nať je doslova skrytým pokladem. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů – namátkou vitamín K, draslík nebo hořčík. Výborně se hodí například pro přípravu pesta. Stačí ji rozmixovat s olivovým olejem, česnekem, ořechy a parmezánem, a vznikne vám během několika minut vynikající doplněk k těstovinám, sendvičům nebo pečené zelenině.

Slupky z brambor: Křupavá dobrota

Ač se to na první pohled nemusí zdát, slupky z brambor jsou skutečně delikátní pochoutkou. Navíc v sobě ukrývají více vlákniny, než obsahuje samotná dužina brambor. Jsou také štědrým zdrojem draslíku, vitamínu C a antioxidantů. Z bramborových slupek si můžete vytvořit skvělé večerní pohoštění, které s přehledem nahradí klasické kupované chipsy. Recept jsme pro vás sepsali na konci článku.

Vaření beze zbytků neboli zero waste kuchyně

Zpracování všech surovin doslova do poslední natě, tedy takzvaná zero waste kuchyně, získává na stále větší popularitě. Pokud jste v jejím objevování teprve začátečníkem, možná se vám budou hodit dva ukázkové recepty. Vyzkoušejte je a budete překvapeni, jak dobře „zbytky“ z kuchyně chutnají.

  • Domácí brambůrky ze slupek od brambor

Jakmile je vyzkoušíte, už nikdy nevyhodíte žádný kousíček bramborové slupky. Tyhle chutné domácí chipsy by byla škoda neochutnat. K jejich přípravě budete potřebovat:

  • Slupky z 1 kg brambor (případně můžete využít slupky z lilku nebo řepy)
  • Olej (podle vašich preferencí rostlinný, nebo olivový)
  • Sůl

Před oloupáním brambory důkladně okartáčujte a umyjte. Slupky nakrájejte na přibližně stejné plátky a ponořte do misky s ledem asi tak na hodinu. Poté slupky vytáhněte a osušte čistou utěrkou. Přichystejte si pánev s olejem a slupky usmažte do křupava. Po chvíli krásně zezlátnou. Z pánvičky je vytáhněte nejlépe za pomoci děrované vařečky, abyste slupky zbavili přebytečného oleje a nechte je „okapat“ na talíři vystlaném papírovou utěrkou. Nakonec slupky posolte a nechte si chutnat.

Ze slupek od brambor se dají připravit domácí chipsy. , ...
  • Domácí bujón ze zeleninových zbytků

Hodí se na dochucení každé omáčky či polévky. Skladovat ho můžete až 3 měsíce ve vzduchotěsné nádobě bez přístupu vlhkosti a světla. Na jeho výrobu si připravte:

  • 1 velkou mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibuli
  • Hrst petržele včetně stonků
  • Snítku čerstvého tymiánu
  • Špetku čerstvého rozmarýnu
  • Sůl (20 % váhy zeleniny)
  • Podle vlastních zbytků v kuchyni můžete přidat česnek, pórek, šalvěj, bazalku nebo třeba rajčata

Veškeré zbytky zeleniny a bylinek nakrájejte najemno, nebo rovnou rozmixujte. Připravte si váhu a rozmixovanou zeleninovou směs zvažte. Následně si ještě odvažte sůl, které by mělo být zhruba 20 % váhy rozmixované zeleninové směsi.

Zeleninovou směs dejte do pánve, přidejte naváženou sůl a za občasného míchání vařte při nízké teplotě přibližně 2 hodiny. Až se vypaří tekutina, roz­prostřete směs na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Nastavte 150 °C a pečte, dokud nebude směs suchá a křupavá. Časově to vychází na cca 1 hodinu a 15 minut pečení, záleží ovšem na vaší troubě. Doporučujeme směs čas od času promíchat.

Po dopečení ji vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a následně ji rozemelte. Pak už jen zbývá ji přesypat do zmíněné vzduchotěsné nádoby, dát do spíže a vytáhnout, až přijde její čas.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Vaření ze zbytků Zero waste kuchyně Jak neplýtvat jídlem
Zdroj: apetitonline.cz, nzip.cz, zachranjidlo.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější