Toto běžné jídlo zvyšuje riziko infarktu o desítky procent. Češi ho milují
To, co jíme, má přímý vliv na naše zdraví. Zatímco některými potravinami svému organismu prospíváme, jiné nám mohou ubližovat. Zdravotní komplikace mnohdy přicházejí tiše a plíživě, ale vyústit to může až v infarkt myokardu s fatálními následky.
V českém jídelníčku má přitom toto běžné jídlo svou nezastupitelnou roli. Dopřáváme si jej k snídani, obědu i večeři. Tvoří také neodmyslitelnou součást slavnostního pohoštění. Má lahodnou chuť, jeho pravidelná konzumace však může mít zásadní dopad na zdraví.
Jsou oblíbené pro svou chuť i praktičnost
Uzeniny jsou populárním jídlem po celém světě. Češi však toto jídlo obzvlášť milují. Nejrůznější šunky, salámy a klobásy jsou oblíbené pro svou lahodnou chuť i praktičnost. Stačí k nim přidat kousek pečiva a rázem máme na světě chutnou snídani, svačinu nebo večeři. Takové jídlo zasytí a přitom není náročné na přípravu. Díky poměrně dlouhé trvanlivosti rovněž v lednici vydrží.
Proč uzeniny škodí našemu zdraví
Podle odborníků je však vhodné konzumaci uzenin omezit, a to hned z několika důvodů.
V prvé řadě obsahují velké množství nasycených tuků, které zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi. Následkem toho dochází k vzniku nánosů plaku v cévách a zvyšuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dlouhodobá konzumace uzenin také může přispívat k obezitě a dalším metabolickým onemocněním.
Aby uzeniny vydržely dlouhou dobu, bývají konzervovány za použití poměrně velkého množství soli. Nadměrný příjem soli je však spojován se zvýšeným krevním tlakem, což může vyústit v srdeční onemocnění a mrtvici. Podle Světové zdravotnické organizace by náš denní příjem soli měl být maximálně 5 gramů, řada lidí však toto množství právě kvůli konzumaci uzenin přesahuje.
V uzeninách se dále běžně nacházejí dusitany a dusičnany sloužící jako další konzervační látky. Tyto látky však mohou reagovat s aminokyselinami v těle. Pravidelná konzumace těchto výrobků proto bývá spojována s onemocněním tlustého střeva a konečníku. Kromě toho uzeniny často obsahují také velké množství nejrůznějších přídavných látek, stabilizátorů, barviv a zlepšovačů chuti.
Uzeniny zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva
O tom, že uzeniny rozhodně nesvědčí našemu zdraví, hovoří i nejrůznější statistiky. Světová zdravotnická organizace je zařadila na seznam prokázaných karcinogenů. Podle odborníků přitom konzumace 50 gramů uzenin denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 %.
V jedné studii, která se zabývala souvislostí mezi příjmem nezpracovaného a zpracovaného masa, úmrtností a kardiovaskulárními onemocněními ve 21 zemích, odborníci rovněž došli k překvapivě alarmujícím výsledkům. Lidé, kteří jedli více než 21 gramů zpracovaného masa denně (např. slaninu, párky a další uzeniny), měli:
-
o 51 % vyšší riziko úmrtí na jakoukoli příčinu (ve srovnání s lidmi, kteří zpracované maso nejí vůbec),
-
a o 46 % vyšší riziko vzniku závažného kardiovaskulárního onemocnění (např. infarkt, mrtvice).
Čím můžete uzeniny nahradit
Uzeniny jsou chutnou součástí jídelníčku, nicméně jejich příjem bychom s ohledem na naše zdraví rozhodně měli držet na uzdě. V tomto ohledu se tak vyplatí hledat zdravější alternativy. Příjem soli, tuků a karcinogenních látek můžete snížit například konzumací čerstvého kuřecího nebo rybího masa. Vyvážený jídelníček vám mohou pomoci udržet také luštěniny nebo tofu, které je navíc skvělým zdrojem bílkovin.
Pokud se uzenin nechcete vzdát, snažte se alespoň vybírat kvalitnější varianty bez dusitanů a s menším obsahem soli. Nezařazujte je do svého jídelníčku příliš často a v nadměrném množství.