Na výrobu energie pro těžbu virtuální měny Bitcoin je potřeba více jak tří Temelínských elektráren

  
Martin Bárta
27. 8. 2020 ▪ 08:58

Spotřeba elektrické energie pro těžbu virtuální měny bitcoin dosáhla svých rekordů a překročila 7GW. To je už více jak spotřeba tří Temelínských elektráren či milionů solárních panelů.

Bitcoin
Bitcoin
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Jedna z nejznámějších virtuálních měn, která je také nejčastěji využívána i pro běžné použití jako jsou platby v e-shopech tedy bitcoin je dnes také velkým spotřebitelem elektrické energie. Virtuální měna, stejně jako mnoho jí podobných funguje na principu „těžby“ počítači v celém světě. Ty „těží“ různě velké bloky a tím v síti potvrzují jednotlivé transakce mezi uživateli.

Jenže, právě tito virtuální těžaři, kteří z potvrzených transakcí získávají různě velké odměny, které se ale s postupem času a stále většími vytěženými bloky zmenšují jsou velkým odběratelem elektrické energie.

Mnoho „těžařů“ bitcoinu totiž provozuje počítače, jež mají za úkol právě pouze tuto těžbu. Počítač tedy neprovádí jiné operace než jsou výpočty potřebné pro těžbu. A právě tyto stroje dohromady podle odhadů specialistů z britské Cambridgeské univerzity spotřebovávají nejvíce energie ve své historii, kterou by šlo datovat do roku 2009, kdy stále tajemný Satoshi Nakamoto bitcoinovou síť spustil.

Energie z milionů solárních panelů a zbytečné emise skleníkových plynů

Globální spotřeba energie pro těžbu bitcoinu už nyní překročila 7 GW což je ještě o něco více než výroba tří Temelínských elektráren nebo několika milionů solárních panelů.


Bitcoin lze tedy rozhodně považovat za velkého „žrouta“ energie a pokud vezmeme v potaz, že velká část světové výroby elektrické energie pochází stále ještě z uhelných zdrojů, vzniká při těžbě bitcoinu obrovské množství skleníkových plynů.


1)Otázka efektivity provozu podobných sítí je tak na místě ostatně stejně jako provoz datacenter, která v dnešní době ukládají obrovské množství povětšinou zbytečných dat. Uznejte sami, kolik ukládáte do cloudových uložišť i v e-mailech zbytečných fotek či videí. Další kvanta dat pak nejdeme na serverech typu YouTube, která jsou zaplavená právě videi, která ani nikdy nikdo neuvidí.


Je tak na místě zvážit, zda opravdu potřebujeme navyšovat spotřebu elektrické energie na ukládání podobných dat. A možná si na to i vzpomenete, až budete příště ukládat video svého kotěte jak si hraje s bavlněnou kuličkou.

1) komentář autora



Zdroj: CBECI