EnergoZrouti.cz

Mistrovství ve fotbale má být uhlíkově neutrální. Podle nové zprávy jde ale jen o další příklad greenwashingu

  
Markéta Bártová
31. 5. 2022 ▪ 16:37

Mistrovství světa ve fotbale, které se letos bude konat v Kataru by podle pořadatelů mělo být první uhlíkově neutrální turnaj v historii. Podle zprávy neziskové organizace jde ale spíše o příklad greenwashingu.

Zelené mistrovství, které není zase tak zelené
Zelené mistrovství, které není zase tak zelené
Foto: M. Z. on Unsplash

Mistrovství světa ve fotbale, které ke konci roku odstartuje v Kataru se už od začátku prezentuje jako první uhlíkově neutrální turnaj za dobu své historie. Podle nové zprávy neziskové organizace Carbon Market Watch (CMW) může jít spíš o příklad takzvaného greenwashingu, tedy snahy o prezentaci ekologické zodpovědnosti, ke které je ale ve skutečnosti daleko.

Nejnovější výzkum, který organizace CMW provedla ukazuje, že pořadatelé mistrovství světa ve fotbale v Kataru dosáhnou slibované uhlíkové neutrality spíše kreativním účetnictvím než skutečným dosažením nulové uhlíkové stopy. Samotný Katar, ale i vedení organizace FIFA přitom pořadatele dlouhodobě za tuto aktivitu vychvalují.

„Bylo by skvělé vidět drastické snížení klimatických dopadů mistrovství světa ve fotbale. Ale toto tvrzení o uhlíkové neutralitě prostě není věrohodné,“ říká autor zprávy Gilles Dufrasne z Carbon Market Watch a dodává: „Navzdory nedostatku transparentnosti důkazy naznačují, že emise z tohoto mistrovství světa budou podstatně vyšší, než pořadatelé očekávali, a že kupované uhlíkové kredity na kompenzaci těchto emisí pravděpodobně nebudou mít dostatečně pozitivní dopad na klima.“




Štítky: Greenwashing FIFA Mistrovství světa ve fotbale Katar
Zdroj: RED