Jednoduchý trik jak uchovat chléb déle čerstvý a měkký. Před uložením do chlebníku zkuste jednu maličkost

     
Hana Smětáková
16. 9. 2025 ▪ 11:01

Čerstvý a voňavý chléb neodmyslitelně patří do klasického českého jídelníčku. Bohužel je ale velmi náchylný na tvrdnutí, které se může objevit už po jednom dni.

Co přidat do chlebníku?
Co přidat do chlebníku?
Foto: Shutterstock

Naštěstí ale existují jednoduché triky, jak můžete jeho čerstvost prodloužit. Na některé z nich nedaly dopustit už naše babičky, které k chlebu vždy přistupovaly s respektem. 

Každý chléb má trochu jinou trvanlivost

Možná jste si už někdy všimli, že některé bochníky chleba vydrží déle měkké než jiné. Není to přitom náhoda. Tajemství spočívá v druhu použité mouky, způsobu výroby a také délce pečení. Obecně vydrží nejdéle čerstvý žitný chléb, který si více drží vláčnost. Naopak pšeničný chléb může stárnout rychleji. 

Tradiční kváskové chleby pak nabídnou poměrně dlouhou čerstvost díky tomu, že se v nich tvoří kyselina mléčná a octová působící jako přírodní konzervanty. 

Chléb je vhodné zabalit do látkové utěrky , ...

Zkuste jej zabalit do vlhkého plátýnka

Prodloužení čerstvosti pečiva běžně řešily už naše babičky. Některé z nich přitom doporučovaly před uložením chleba do chlebníku jeho zabalení do vlhkého plátýnka. Díky tomu se zabrání jeho nadměrnému vysychání. 

Právě plátno je přitom pro balení chleba nejvhodnější. Igelitovým sáčkům se obloukem vyhněte. Pokud už si v nich pečivo z obchodu donesete, po příchodu domů jej okamžitě vybalte a umístěte do klasické bavlněné nebo bambusové utěrky. 

Někteří nedají dopustit ani na přidání malého kousku jablka přímo do chlebníku. Toto ovoce obsahuje velké množství vody, která se postupně uvolňuje do okolí. Může tedy působit jako přírodní zvlhčovač. 

Pomocníkem mohou být i brambory

Mezi další babské rady se řadí skladování chleba společně s bramborami. Ty je třeba oloupat a nakrájet na tenké plátky, které následně rozmístíte na dno chlebníku. Pečivo položíte na brambory, ale dejte si pozor, aby na nich neleželo přímo (pomoct si můžete například talířem nebo tácem). 

Brambora podobně jako jablko v uzavřené nádobě pomáhá udržet správné mikroklima v chlebníku a tímto způsobem přispívá k delší čerstvosti chleba. 

Chléb v chlebníku vždy správně pokládejte

Pokud už jednou chléb načnete, a poté jej budete chtít uložit do chlebníku, položte jej dovnitř správnou stranou. Chléb byste měli pokládat řeznou stranou směrem dolů, díky čemuž zabráníte nadměrnému vysychání měkké střídy. 

Nestíháte jej spotřebovat? Využijte mrazák

Pokud už dopředu víte, že chléb nestihnete včas spotřebovat a nechcete touto surovinou plýtvat, můžete využít mrazák. Stačí jen v tomto směru dodržovat několik jednoduchých zásad:

  • Chléb předem nakrájejte. Díky tomu si budete moci vždy vyndat jen tolik plátků pečiva, kolik v danou chvíli sníte.

  • Chléb, který bude putovat do mrazáku, zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie. Praktické jsou i uzavíratelné zip sáčky.

  • Jakmile na mražené pečivo dostanete chuť, nechte jej rozmrazit při pokojové teplotě. Pokud spěcháte, můžete jej dát na pár minut do trouby nebo toustovače.

  • Jednou rozmražený chléb už znovu nezmrazujte. Ztratil by nejen chuť, ale i texturu. 

Chléb nikdy neskladujte v lednici. Zdejší chlad totiž sice zabrání růstu plísní, ale kvůli nízkým teplotám chléb mnohem rychleji zatuchne. 

Do chlebníku přidejte kousek jablka , ...

A co když chleba už ztvrdnul?

I přes veškerou péči se někdy může stát, že pečivo po pár dnech ztvrdne. Pokud je vám líto jej hned vyhodit do koše, můžete mu zkusit jednoduše vdechnout nový život. Stačí jej lehce pokapat vodou a následně jej péct v troubě na 180 °C po dobu zhruba pěti minut. Tímto způsobem bude chutnat opět jako čerstvý, bude měkký a vláčný.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Chléb čerstvost Potraviny
Zdroj: novinky.cz, chalupari-zahradkari.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější