EnergoZrouti.cz

Jaká značka aut má nejnižší náklady na údržbu? Vítěz vás možná překvapí

     
Martin Bárta
10. 8. 2024 ▪ 09:18

Náklady na běžnou údržbu automobilů se mohou u různých značek lišit i v desítkách tisíc korun. Podle Consumer Reports však existuje jedna značka, která patří mezi ty vůbec nejméně náročné na údržbu. Je jí americká Tesla, která produkuje výhradně elektrická auta.

Odborníci zkontrolovali náklady na údržbu vozů v dlouhodobém měřítku, vítěz možná překvapí
Odborníci zkontrolovali náklady na údržbu vozů v dlouhodobém měřítku, vítěz možná překvapí
Foto: Unsplash

Když se zamýšlíme nad náklady na údržbu automobilů, mnozí z nás mají tendenci přemýšlet hlavně o modelech se spalovacími motory. Avšak s rostoucí popularitou elektromobilů a jejich technologickým pokrokem začíná být zřejmé, že tato vozidla mohou nejen nabídnout ekologičtější jízdu, ale také výrazně nižší náklady na údržbu. Výsledky průzkumu Consumer Reports (CR) ukazují, že americká značka Tesla, která prodává výhradně elektrická vozidla, má nejnižší náklady na údržbu v porovnání s ostatními automobilkami.

Elektromobily obecně přinášejí několik výhod z hlediska údržby. Díky menšímu počtu pohyblivých částí jsou mechanicky spolehlivější než auta se spalovacími motory. Elektrická pohonná jednotka nevyžaduje výměnu oleje, což je jeden z nejběžnějších a nejčastějších úkonů údržby u běžných vozů. Navíc brzdové destičky u elektromobilů vydrží déle díky rekuperačnímu brzdění, které snižuje opotřebení. Tím pádem se zdá, že elektromobily mají nejen nižší potřebu údržby, ale také nižší náklady spojené s provozem.

Průzkum CR, který se zabýval náklady na údržbu automobilů po uplynutí několika prvních let záruky, shromáždil výdaje majitelů automobilů při dodržování plánovaných úkonů údržby. Tesla se v tomto průzkumu umístila na prvním místě, a to jak v období jednoho až pěti let, tak i v období šesti až deseti let vlastnictví vozidla. Za ní následovaly tradiční značky jako Buick (v Evropě nepříliš známá automobilka z koncernu General Motors) a Toyota, které si stále drží pověst spolehlivých a nákladově efektivních vozidel. Na opačném konci žebříčku se umístily prémiové německé automobilky, jako jsou BMW, Audi, Mercedes-Benz a Porsche. Nejhůře pak dopadl Land Rover, zejména ve druhém sledovaném období.

Steven Elek z Consumer Reports, který se podílel na sestavování těchto dat, poznamenal: „Rozdíl v údržbě auta mezi některými značkami může být za deset let v průměru i v tisícovkách dolarů. Také drahá luxusní vozidla jsou často poměrně drahá na údržbu.“ To je důvod, proč doporučuje zvážit, zda je opravdu nutné investovat do luxusního vozu, když mohou být modely od domácích značek výrazně levnější na údržbu a opravy.

Zajímavé je také srovnání mezi značkami Toyota a Lexus, které patří do stejné skupiny. Ačkoli Lexus je obecně považován za symbol spolehlivosti a luxusu, jeho náklady na údržbu jsou vyšší než u Toyoty. To může být pro některé zákazníky překvapivé, protože očekávají, že prémiová značka bude mít nejen vyšší kvalitu, ale i nižší provozní náklady.

Nicméně i přes tyto výhody elektromobily samozřejmě nejsou zcela bezúdržbové. Stále je nutné každých několik let měnit brzdovou, kabinové vzduchové filtry a chladicí kapalinu. Pneumatiky u elektromobilů se také mohou rychleji opotřebovávat kvůli jejich vyšší hmotnosti. Existují však speciální pneumatiky určené pro EV, které tento problém do určité míry řeší.

Dalším faktorem, který by měl být zohledněn, jsou náklady na opravy po nehodě. Podle pojišťovacích údajů z prvního čtvrtletí roku 2024 dosahoval průměrný účet za opravu Tesly 6 066 dolarů (cca 140 tisíc korun), což je téměř o 30 % více než u průměrného auta na benzin.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Automobily Elektromobily Tesla Opravy Autoservis


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.