Kam nikdy neumisťovat zelené pokojovky doma. Místa, která podle feng-šuej přitahují smůlu jako hrom
Pokojové rostliny jsou v domácnosti estetickým a přírodním prvkem, který symbolizuje život, čistý vzduch a klid. Zelená zákoutí tak v žádném interiéru nesmí chybět, ovšem občas rostliny rozmístíme naprosto nevhodně. Výsledkem pak není jen strádání samotné rostliny, ale i jejího majitele.
V každém interiéru existují zóny, které naše mysl vnímá různými způsoby. Některá místa slouží ke klidu a odpočinku, jiná v nás zase evokují novou energii či komunikativnost. Z těchto poznatků vychází také feng-šuej, ale i klasická psychologie. Postavíme-li rostliny na nevhodné místo, vytváříme si podvědomě různé neviditelné bariéry nebo vizuální smog. Kromě správného umístění tak záleží i na konkrétním druhu, či spíše vzhledu jednotlivých rostlin.
Ložnice vyžaduje promyšlené rozmístění
Tradiční poučky feng-šuej varují před přílišným množstvím rostlin v ložnici z prostého důvodu. Představují totiž element dřeva, který je spojen s aktivní, růstovou energií „jang“. Ta je v přímém rozporu s klidnou energií „jin“, kterou potřebujeme pro regeneraci a hluboký spánek. Z pohledu psychologie může přebujelá zeleň v blízkosti postele vyvolávat nevědomý pocit neklidu. Naše mysl vnímá živý, neustále se měnící organismus jako rušivý element v zóně, která má být statická a bezpečná.
Zelená také podporuje aktivitu našeho mozku, proto bychom ji v ložnici neměli mít alespoň v “zorném poli” při usínání. Ideální je umístit do ložnice jednu větší pokojovku s kulatými listy, případně menší převislé druhy. Efektní jsou i rostliny, které uklidňují svou vůní. Mezi ně patří například eukalyptus v květináči nebo levandule.
Kuchyň jako střet živlů
Kuchyně je srdcem domova a místem, kde se potkávají dva protichůdné elementy, konkrétně oheň a voda. Umístit rostlinu přímo mezi tyto dva body je podle feng-šuej receptem na vnitřní chaos a „smůlu“ v rodinné harmonii. Je tedy dobré nedávat žádné rostliny mezi sporák a dřez.
Všeobecně bychom však neměli rostliny nechávat na kuchyňské lince. Podle odborníků je přeplněná kuchyňská linka pro naši psychiku velmi stresující a nedostatek prostoru zvyšuje napětí při přípravě jídla i úklidu v kuchyni. Rostliny zde navíc trpí výpary z vaření a častými změnami teplot, což se podepisuje na jejich nezdravém vzhledu. A pohled na strádající rostlinu v nás vyvolává pocity selhání a únavy.
Zvláštní pozornost si zaslouží umístění na horních skříňkách kuchyně. Rostliny, které odtud visí dolů a zakrývají výhled, vytvářejí dojem „padající energie“. Podvědomě pak můžeme mít pocit, že nás povinnosti zahlcují a že nám věci přerůstají přes hlavu. Pokud chcete v kuchyni zeleň, držte se bylinek v jedné linii a vyhněte se vytváření neprostupných stěn, které brání volnému pohybu světla a vzduchu.
Temný kout zeleň neoživí
Mnoho lidí se snaží oživit tmavé rohy chodeb nebo kouty bez oken velkými solitéry v naději, že prostor zútulní. Mnohdy tím ale rostlinám škodí a mrtvolně vyhlížející rostlina v zapadlém koutě jen zdůrazňuje jeho nedostatky. Feng-šuej mluví o „mrtvé energii“, která se v těchto koutech hromadí.
Pozor si dejte i na úzké průchody či chodby. Pokud umístíme rostlinu “do dráhy”, kterou pravidelně chodíme, budeme se muset často vyhýbat jejím listům, případně se jich při průchodu dotknout. Toto funguje jako fyzická i mentální bariéra. Pokaždé, když se jí musíte vyhnout nebo do ní zavadíte ramenem, vyšle váš mozek signál o překážce. Tento drobný, opakovaný stres se sčítá a vede k podrážděnosti. Zeleň by měla prostor otevírat, nikoliv ho zahltit a uzavřít.





























































