EnergoZrouti.cz

Kotle na plyn už nekupujte, radí evropská organizace. Plyn podle nové studie nahradí tepelná čerpadla

  
Tomáš Jelínek
27. 11. 2021 ▪ 20:11

Plánujete vyměnit starý plynový kotel? Podle evropské spotřebitelské organizace to není dobrý nápad. Plynové kotle totiž nečekají žádné světlé zítřky a v budoucnu by je měla nahradit místo očekávaného vodíku tepelná čerpadla na elektřinu.

Zemní plyn už nečekají světlé zítřky
Zemní plyn už nečekají světlé zítřky
Foto: Ratfink1973 z Pixabay

Nejen tlaky Evropské unie na rychlé snižování emisí skleníkových plynů donutí většinu spotřebitelů i firem v budoucnosti změnit způsob vytápění domů, kanceláří ale i výrobních hal. A řešení pro domácnosti je podle Evropské spotřebitelské organizace BEUC jasné už nyní. Tepelná čerpadla. Ty budou podle spotřebitele v budoucnu mnohem výhodnější než vodík, ale také v současnosti nejvíc využívaný plyn.

Tepelná čerpadla budou hrát prim, ale až zamezíme ztrátám tepla

Ačkoliv se zpráva může zdát jako z daleké budoucnosti, tak podle studie, kterou si Evropská spotřebitelská organizace nechala vypracovat, budou tepelná čerpadla hrát prim už velmi brzy. BEUC tak upozorňuje, že váš další kotel by už neměl být na plyn ani na vodík, jehož rozšíření je zatím hudbou daleké budoucnosti, ale na elektřinu.

Výsledky výzkumu tak na příkladu čtyř zemí a to Itálie, Polska, Španělska ale v neposlední řadě i České republiky ukazují, že tepelné čerpadlo využívající elektrickou energii bude v budoucnu z hlediska nákladů na vytápění dvou domů a bytů o nejběžnější velikosti nejlevnější variantou.

„Miliony spotřebitelů v Evropě dnes při vytápění svých domovů spoléhají na fosilní paliva, jako je zemní plyn. Problém je v tom, že jsou silně znečišťující. Klimatická krize nám tak ukáže, že nebudeme mít jinou možnost, než najít ekologičtější a účinnější alternativy vytápění našich domovů.“ řekla generální ředitelka BEUC Monique Goyensová.

Velkou výhodou vytápění tepelným čerpadlem by také měla být možnost inteligentního vytápění. To znamená hlavně vytápění s využitím elektrické energie v době, kdy je jí přebytek a je tedy mnohem levnější. To by mohlo podle organizace srazit účty spotřebitelů i o 25 % oproti využití plynových kotlů.

Důležitou součástí přechodu na tepelná čerpadla bude ale i nutnost zamezit zbytečným únikům tepla. Primárně tak bude muset dojít k zateplení budov, výměně oken za kvalitní bez zbytečných úniků tepla a podobně. Velká část současných domů má totiž velmi vysoké tepelné ztráty právě zastaralostí budov. Nejprve tak bude nutné vyřešit tyto aspekty, bez kterých nebudou mít tepelná čerpadla takový efekt.




Štítky: Elektřina Plyn Vodík Tepelná čerpadla Energetika Vytápění Energie
Zdroj: BEUC