Zelenina v lednici vydrží čerstvá o 2 týdny déle. Stačí jednoduchý trik, který používají zkušené kuchařky
Spousta lidí se uchyluje k velkým nákupům s vidinou toho, že jim potraviny vystačí na celý týden. Čerstvé ovoce a zelenina však někdy může vyžadovat spotřebování v kuchyni během mnohem kratší doby. Naštěstí ale existuje jednoduchý trik, jak můžete jejich čerstvost prodloužit.
Jistě se i vám někdy stalo, že zelenina ztratila svoji čerstvost po pár dnech od uložení do lednice. Ačkoliv zde panuje nízká teplota, některé druhy může ohrožovat třeba příliš vysoká vlhkost.
V zásuvce se zeleninou snižte vlhkost na minimum
Optimální vlhkost v lednici pomáhá udržet zeleninu čerstvou a křupavou. Příliš suchý vzduch v útrobách tohoto spotřebiče může způsobit, že zelenina ztratí svou charakteristickou šťavnatost. Naopak příliš velká vlhkost, s níž bojuje většina lidí, může zapříčinit plesnivění a hnilobu těchto plodů.
Skvělým pomocníkem pro redukci vlhkosti v zeleninové zásuvce je proto obyčejná papírová utěrka. Tu rozprostřete v celé spodní části přihrádky a až na ní rozmístěte zeleninu.
Igelitovým sáčkům se v lednici vyhýbejte
Předtím, než zeleninu do chladničky uskladníte, ji vybalte z původních igelitových sáčků a obalů. Zeleninu rovněž neomývejte. K tomuto kroku přistupujte až ve chvíli, kdy se rozhodnete pro její konzumaci. V opačném případě totiž budete rovněž zvyšovat vlhkost v chladničce.
Pokud už budete chtít použít nějaký obal na jednotlivé plodiny, sáhněte raději po perforovaném sáčku nebo síťovce.
Pozor, do lednice nepatří všechny druhy zeleniny
Většina lidí se domnívá, že uložením zeleniny do lednice není co zkazit. A proto do ní umisťují prakticky všechny druhy. Pravdou ovšem zůstává, že některé plodiny mnohem lépe snesou pokojovou teplotu než nadměrný chlad.
Podle odborníků do lednice nepatří zejména rajčata, okurky, papriky, lilky, zázvor a dýně. Stejně tak se vyhněte cibuli a česneku. Tyto suroviny by navíc svým charakteristickým pachem mohly ovlivnit vůni nebo chuť jiných potravin. Do lednice nepatří ani cukety nebo batáty, ty skladujte spíše ve spíži nebo suchém sklepě.
Pokud už ale některou z těchto zelenin rozkrojíte a nespotřebujete ji celou, pak ji do lednice uložte. K tomuto účelu se vyplatí používat například skleněné misky nebo vakuové nádoby.
Listové zelenině a bylinkám pomůžete vodou
Pokud máte k dispozici choulostivé druhy listové zeleniny nebo čerstvé bylinky, jejich životnost prodloužíte zabalením do vlhké papírové utěrky. Případně lze jejich stonky přímo ponořit do nádoby s vodou, přičemž v takové podobě je lze určitou dobu skladovat i mimo lednici.
Zelenina a ovoce k sobě nepatří
Pozor si dejte i na to, abyste přímo k zelenině neuložili ovoce. To totiž uvolňuje ethylen, který zkracuje životnost zeleniny tím, že urychluje její dozrávání. Zatímco v některých situacích to může být žádoucí, ve většině případů to neoceníte a budete chtít naopak životnost surovin prodloužit.
Nestíháte zeleninu zpracovat? Zmrazte ji
Pokud se vám náhodou stane, že zelenina již vyžaduje spotřebování, ale vy to nestíháte, jednejte rychle. Než abyste ji za pár dnů museli vyhodit, snažte se ji zužitkovat. Skvělým způsobem je například její zmrazení.
Nejprve zeleninu blanšírujte. To znamená, že ji nakrájenou povaříte ve vodě zhruba jednu až dvě minuty, a poté ji rychle zchladíte. Díky tomuto kroku se zelenina v mrazáku nespálí a budete ji moci bez problémů uchovávat až jeden rok. Jedná se tak o skvělý způsob, jak například zužitkovat přebytky z vlastní zahrady.