EnergoZrouti.cz

Vědci vytvořili novou metodu pro odhalení falšovaného medu, nemusí ani otevřít sklenici

     
Martin Bárta
21. 8. 2024 ▪ 13:40

Nová metoda pro odhalení falšovaného medu by mohla pomoci i zákazníkům. Ti by v budoucnu podle vědců mohli například jen s pomocí mobilního telefonu ověřit, že med nebyl falšován. Nebude k tomu navíc potřeba ani otevřít sklenici.

Případů falšování medu přibývá, vědci našli způsob jako ho prokázat i bez otevření sklenice
Případů falšování medu přibývá, vědci našli způsob jako ho prokázat i bez otevření sklenice
Foto: Unsplash

ědci vyvinuli průlomovou metodu, která umožňuje odhalit falšovaný med, aniž by bylo nutné otevřít sklenici. Falšování medu je přitom stále rostoucím problémem, a odhaduje se, že až 46 % medu dováženého do Evropské unie je potenciálně falšováno. Ve Spojených státech jsou falšovány asi 10 % vzorků dováženého medu, což podtrhuje závažnost tohoto problému.

Nová metoda, vyvinutá vědci z Cranfield University, je založena na využití pokročilé formy spektroskopie, konkrétně fluorescence excitace-emise (FLE). Tato technologie umožňuje analyzovat med na molekulární úrovni pomocí světelných frekvencí, které odhalují jedinečné „molekulární otisky prstů“ každého vzorku. Díky tomu lze rychle a přesně určit, zda byl med naředěn cukrovými sirupy nebo jinými látkami.

Metoda FLE nabízí několik klíčových výhod oproti tradičním metodám detekce falšovaného medu, které jsou často časově náročné a vyžadují otevření vzorku. V tomto případě tak lze med kontrolovat bez toho, aniž by bylo nutné otevřít sklenici. Nová technika je rychlejší, levnější a nevyžaduje rozsáhlé odborné znalosti pro provedení analýzy. Výzkumníci doufají, že tento postup bude v budoucnu dostupný nejen producentům medu, ale i spotřebitelům, například prostřednictvím jednoduchých zařízení, jako jsou chytré telefony.

Význam tohoto objevu nelze podcenit, protože falšování medu nejen klame spotřebitele, ale také ohrožuje poctivé včelaře a biodiverzitu. Med je třetím nejčastěji falšovaným potravinářským produktem na světě, což zvyšuje potřebu inovativních řešení, jako je tato nová metoda, která by mohla změnit způsob, jakým se s tímto problémem vypořádáme na globální úrovni.

Očekává se, že implementace této technologie by mohla přispět k vytvoření standardizovaných postupů pro detekci falšovaného medu, což by mělo významný dopad na regulaci trhu s medem a ochranu spotřebitelů po celém světě. Nová metoda detekující falšování medu představuje významný krok vpřed v boji proti potravinovým podvodům, které jsou bohužel stále častější nejen co se týče medu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Med Jídlo Potraviny Falšování potravin Včely Včelí med


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.