Tepelné čerpadlo bez vysokých investic? Německá firma nabízí pořízení a instalaci zdarma

  
Lenka Nováková
9. 6. 2022 ▪ 09:51

Německá firma nabízí řešení, díky kterému bude možné získat tepelné čerpadlo i bez vysokých počátečních investic. Dovolit si ho tak bude moci mnohem větší počet domácností.

Tepelné čerpadlo
Tepelné čerpadlo
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Podle současné politiky mnoha zemí by tepelná čerpadla měla být jedním z pilířů ekologičtějšího vytápění a ohřevu vody v domácnostech. Cena tepelných čerpadel ale v současnosti i po odečtení dotací dosahuje částek, které je pro velkou část domácností dělají nedostupné. Právě s tím by ale měl pomoci nový program od německé firmy Thermondo. Ta totiž nabízí instalaci tepelných čerpadel i bez vysokých částek nutných pro jejich pořízení.

Samozřejmě nejde o dobrou vůli firmy ani o žádné mecenášství. Nový program, který firma v Německu spustila chce nabídnout instalaci tepelných čerpadel do tisícovek domácností, kde by měly nahradit stávající plynové kotle či kotle na pevná paliva.

Firma tak místo drahých investic do tepelného čerpadla nabízí jeho pronájem a další služby v jednom měsíčním poplatku. Domácnosti tak už za 159 eur (necelé 4 000 korun) měsíčně mohou získat tepelné čerpadlo vzduch-voda, které je dotováno státem a k němu komplexní pojištění, které zaručí opravy v případě jakýchkoliv poruch.

Thermondo společně s LG Electronics, která je dodavatelem tepelných čerpadel v tomto programu chce povzbudit vlastníky budov k tomu, aby více instalovali tepelná čerpadla, která jsou ekologičtější a zároveň snižují závislosti na zemním plynu z Ruska. Podle dat společnosti by tak bylo možné v šesti miliónech budov z celkových 20 milionů tento přechod technicky provést a zajistit tak jejich majitelům pohodlné, ekologické a levné vytápění do budoucna. Jen samotné Thermondo chce do konce příštího roku v tomto programu nainstalovat téměř 10 tisíc tepelných čerpadel.

Jisté je, že podobné programy by mohly přinést instalaci tepelných čerpadel jako náhrad za stávající systémy vytápění a ohřevu teplé užitkové vody i do domů, v kterých by jinak pořízení bylo pro majitele velmi nákladné.




Štítky: Tepelná čerpadla Německo Plyn Energie Obnovitelné zdroje
Zdroj: RED