Přejděte na tepelná čerpadla, žádala německá vláda. Lidé ale raději dál kupují plynové kotle

  
Tomáš Jelínek
11. 3. 2023 ▪ 17:13

Urychlení přechodu na tepelná čerpadla nepomohla ani energetická krize a obavy z nedostatku plynu. Domácnosti nadále dávají přednost plynovým kotlům oproti tepelným čerpadlům.

Plynových kotlů by mělo ubývat, zatím je ale situace opačná
Plynových kotlů by mělo ubývat, zatím je ale situace opačná
Foto: Unsplash

Velkolepé plány, které měly zajistit přechod z plynových kotlů na bezemisní tepelná čerpadla v Německu, selhávají. Už od ledna příštího roku by přitom němečtí zákonodárci chtěli prosadit návrh zákona, který by stanovil podmínku, že každý nově instalovaný topný systém musí být alespoň z 65 % poháněný obnovitelnými energiemi. To by mělo dramaticky podpořit tepelná čerpadla, lidé o ně, ale ani v současnosti nemají příliš velký zájem.

Situaci, kdy o tepelná čerpadla i přes to, že je jejich pořízení podpořeno z dotačních programů není zájem znají i ve Spojeném království. V některých oblastech tam totiž v dotačním programu podporujícím nákup tepelných čerpadel zbylo až dvě třetiny celkového rozpočtu. Lidé o ně jednoduše neměli zájem.

A relativně nízký zájem o tepelná čerpadla je nyní v Německu. Němci totiž v minulém roce sice podle vládních dat nakoupili 236 000 tepelný čerpadel, která by v budoucnu měla být hlavním zdrojem vytápění a ohřevu TUV v domácnostech, jenže nad tepelnými čerpadly stále výrazně převažovaly plynové kotle.

Právě plynových kotlů se totiž v Německu i přes vysoké ceny plynu i samotných kotlů prodalo 600 000, což je téměř dvou a půl násobek počtu prodaných tepelných čerpadel. Současná situace tak ukazuje, že o tepelná čerpadla zatím není takový zájem jaký by si zákonodárci představovali.

Hlavním důvodem stále převyšujícího počtu instalací plynových kotlů oproti tepelným čerpadlům tak nadále zůstává vysoká pořizovací cena, která hraje proti tepelným čerpadlům. Pro mnoho domácností v bytových domech, ale i starších rodinných domech je ale v současnosti pořízení tepelného čerpadla stále nereálné i z technických důvodů.

Pro rychlejší výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla tak ze strany států a Evropské unie nejspíše nebudou stačit jen finanční příspěvky, což už se ukazuje nyní.




Štítky: Německo Plyn Tepelná čerpadla Plynové kotle Vytápění Energie Energetika Rusko Ukrajina