EnergoZrouti.cz

Praha spustila další dopravní akci zaměřenou na koloběžky a kola, auta na chodnících ji zatím nezajímají

  
Martin Bárta
12. 10. 2023 ▪ 12:40

Praha spustila další akci zaměřenou na koloběžky a kola. Poslední takovou akci přitom pořádala už na konci letních prázdnin. Přes to, že velké množství dopravních přestupků v Praze vytvářejí řidiči osobních a nákladních automobilů, na akce pro jejich kontrolu zatím nedošlo.

Čekejte další akce na koloběžky, auta na chodnících nás ale nezajímají
Čekejte další akce na koloběžky, auta na chodnících nás ale nezajímají
Foto: Unsplash+

Hlavní město Praha zahájilo další akci zaměřenou na dodržování předpisů ze strany cyklistů a jezdců na koloběžkách. Od čtvrtka 12. října do neděle 15. října by se tak strážníci Městské policie hl. m. Prahy (MP Praha) měli zaměřovat právě na jejich přestupky. Praha je přitom dlouhodobě kritizována za ignorování způsobu, kterým porušují předpisy řidiči osobních automobilů.

Smyslem celé akce je podle tiskové zprávy města hlavně zvýšení bezpečnosti v ulicích metropole. Podle zprávy totiž provoz elektrokoloběžek, které si lze snadno vypůjčit patří mezi jeden z problémů, na který si často stěžují obyvatelé města i turisté.

„Akci zaměřenou na elektrokoloběžky po necelých dvou měsících opakujeme, abychom dali jasně najevo, že tomuto problému se dál věnujeme. Ať už jde o jejich problematické parkování na chodnících či neukázněnou jízdu, na níž se budou městští strážníci nyní opět zaměřovat. Chceme, aby centrum města bylo přívětivé pro všechny obyvatele i návštěvníky a aby v ulicích i na chodnících panovalo bezpečí a pořádek,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, do jehož gesce patří i bezpečnost.

Praha ve spolupráci se strážníky MP Praha při poslední akci zaměřené na koloběžky a kola odhalila celkem 1 336 přestupků. Uloženo pak bylo 402 pokut v celkové výši 191 800 korun.

Přestože se akce zaměřená na správné využívání kol a koloběžek, a to ať už sdílených tak vlastních koná po velmi krátké době, stále chybí i akce, která by se zaměřila na další účastníky silničního provozu.

Jen v posledních měsících se totiž sociální síť X (dříve Twitter) plní příspěvky od pražanů i návštěvníků Prahy, které ukazují stovky aut porušujících dopravní předpisy. Na některých fotografiích jsou tak vidět osobní vozidla i dodávky parkující na chodnících nebo například i v křižovatkách.

Chodníky, na kterých stojí zaparkovaná vozidla jsou následně velkým problémem pro průchod rodičů s kočárky nebo průjezd invalidních vozíků. Mnoho uživatelů, kteří fotografie na sociální sítě zveřejní informuje také o tom, že bylo parkování oznámeno MP Praha.

Velká část přestupků, které městská policie zaznamená ale končí ve správním řízení a řidiči porušující předpisy většinou obdrží jen velmi nízké sankce. Ve srovnání s parkováním v centru metropole se tak pokuta za parkování, kterou řidiči v některých případech obdrží může zdát směšně nízká.




Štítky: Praha Auto Doprava Městská policie Praha Koloběžky Elektrokoloběžky Předpisy Parkování