EnergoZrouti.cz

Nové dotace pro chudé nejsou pro chudé. „Žijeme si jako prasata v žitě“, tvrdí bývalý ministr financí

  
Martin Bárta
15. 11. 2022 ▪ 08:46

Nově vzniklý program Nová zelená úsporám Light není podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska pro chudé, tak jak to současní politici deklarují. Podle něj si navíc „žijeme si jako prasata v žitě“.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek
Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek
Foto: Lukáš Vrána, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Nově představený dotační program Nová zelená úsporám Light, který má pomoci s energetickými opatřeními v nemovitostech nízkopříjmových domácností se ještě nestihl ani „ohřát“ a už čelí kritice. Proti programu se totiž vyhradil například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Lidé, kteří mají domy kde chtějí zateplovat a měnit okna totiž podle něj nepatří mezi ty chudé.

„Asi někoho naštvu, ale někdo to říct musí: Mezi pojmy “vlastník nemovitosti” a “chudoba” je zásadní rozpor. Mnohem chudší lidé bez majetku budou přispívat majitelům realit na zhodnocení jejich majetku. To pokládám v principu za nevhodné,“ uvedl Kalousek na svém Facebooku.

Dotační program Nová zelená úsporám se v minulých letech stal synonymem pro energetické úspory. Umožňuje tak podpořit v domech po celé ČR výměnu oken, dveří, zateplení, výměnu zdroje vytápění, instalaci fotovoltaiky a další opatření, která pomohou snížit energetickou náročnost budovy.

Jeho nový podprogram Light tak bude fungovat jako jeho jak již z anglického názvu vypovídá odlehčená verze. Její určení ale bude primárně pro zmiňované nízkopříjmové domácnosti a seniory. Ti budou moci získat až 150 tisíc korun na opatření, která si navíc v některých případech budou moci realizovat bez odborné firmy.

Hlavní výhodou, kterou Nová zelená úsporám Light poskytne nízkopříjmovým domácnostem bude možnost realizovat opatření bez předchozí investice. Finance na daný projekt totiž domácnost získá před jeho realizací. V rámci standardního programu Nová zelená úsporám si jej domácnosti musely nejprve samostatně uhradit a až následně stát část financí proplatil.

Slova Miroslava Kalouska tak v rámci nového programu potvrzují to, že domácnost, která má vlastní dům nepatří mezi ty, které jsou ohrožené chudobou. Oproti těm, kteří pomoc opravdu potřebují jsou totiž v té výhodě, že vlastní nemovitost a disponují tak v dnešní době dostatečným majetkem.

Kalousek také zmínil svůj výrok z roku 2012, kdy tehdy ještě jako ministr financí řekl: „V porovnání s drtivou částí planety si žijeme jako prasata v žitě a máme tu drzost naříkat“. V rámci svého vyjádření na Facebooku se za tento výrok omluvil, protože z úst ministra podle něj nebyl vhodný. Dnes ale jako řadový občan tento výrok potvrzuje a nehodlá se za něj omlouvat.




Štítky: Nová zelená úsporám Light Nová zelená úsporám Dotace Energie Energetická krize Energetika Miroslav Kalousek