Mrazák plný ledu žere elektřinu. Tento jednoduchý fígl ho odmrazí do 15 minut a bez jediné louže
Rozmrazování mrazáku je často opomíjenou a neoblíbenou domácí prací. Jenže velké množství námrazy má na svědomí i vyšší účty za elektřinu. Tento jednoduchý fígl ho odmrazí do 15 minut a bez jediné louže.
Mrazák je nepostradatelný pomocník každé domácnosti. Prodlouží trvanlivost potravin a ušetří tak třeba i čas strávený častějšími cestami do obchodu. Pokud se ale pravidelně nevěnujeme jeho údržbě, stává se z něj nenasytný žrout elektřiny. Podle odborníků může už několikacentimetrová vrstva námrazy zvýšit spotřebu energie až o 30 procent. Spotřebič navíc nefunguje, jak má. Zmenšuje se jeho užitný objem, zásuvky jdou špatně vysunout a ani teplota v mrazáku nemusí být podle našeho očekávání. Odmrazování ale většina lidí odkládá. Je to práce na půl dne, která navíc končí vytíráním louží po celé podlaze.
Pára urychlí práci
Největším pomocníkem při odmrazování je obyčejná horká pára. Stačí postavit do prázdného mrazáku hrnec s vařící vodou, zavřít dvířka a nechat několik minut působit. Teplo a vlhkost začnou pronikat do vrstev ledu a ten se rychle odlepuje od stěn. Celý proces lze ještě urychlit tím, že vodu v hrnci několikrát vyměníte za novou, opět vroucí.
Alternativou je třeba i fén nastavený na nejvyšší teplotu, kterým námrazu povolíme a pak ji jednoduše ze stěn mrazáku sundáme. Pro odsekávání ledu ale není dobré používat ostré předměty. Můžete jimi poškodit mrazicí trubice nebo drobnou kabeláž, která do nich vede. Ideální je tedy počkat na rozmrazení a samovolné odpadnutí ledu, případně zkusit led od mrazáku oddělit jen rukou.
Jak předejít potopě
Tradičním strašákem při odmrazování je mokrá podlaha a nutnost vytírat louže vody ručníky. Tomu se dá ale snadno zabránit, stačí se dobře připravit už před rozmrazováním. Nejprve vždy vyjměte všechen obsah mrazáku včetně šuplíků. Na dno mrazáku dejte alespoň dvě vrstvy savých starších ručníků. Na dno mrazáku můžete dát i hluboký plech a ručníky položit až kolem spotřebiče. Plech se také vyplatí postavit pod odtokový kanálek, pokud ho spotřebič má.
Chytrým trikem je také vložit do šuplíků nebo na dno několik vrstev novinového papíru, které postupně vlhkost nasají a po skončení celé akce je jednoduše vyhodíte. Díky těmto opatřením není po odmrazování potřeba žádný složitý úklid a podlaha zůstane suchá.
Proč odmrazovat pravidelně
Pokud máte pocit, že ledová krusta v mrazáku ničemu nevadí a spotřebič alespoň lépe udržuje chlad, opak je pravdou. Ledová krusta sice působí jako izolant, ale hlavně mezi mrazicími tělesy a vnitřkem spotřebiče. To pak nutí kompresor běžet mnohem déle, aby udržel požadovanou teplotu.
Spotřebič má tak větší spotřebu, ale také se rychleji opotřebí, protože neustále běží na plný výkon. Výrobci proto doporučují odmrazovat zhruba dvakrát ročně, případně kdykoliv, když vrstva ledu přesáhne půl centimetru.
Dalším důvodem je hygiena. Námraza často zadržuje spoustu nečistot, drobků nebo pachů potravin, které nasaje ještě před jejich zmrazením. Během odmrazování navíc člověk vyčistí třeba i gumová těsnění a zkontroluje jejich funkčnost, nebo vytřídí obsah mrazáku a spotřebuje či vyhodí starší potraviny.
Tipy navíc pro úsporu energie
Pokud chcete, aby se námraza tvořila co nejpomaleji, můžete si pomoci i preventivními kroky. Do mrazáku nikdy nevkládejte horké potraviny, protože rychlým odpařováním vytvářejí kondenzát, který následně namrzá. Vyplatí se také potraviny balit do uzavíratelných obalů nebo krabiček, čímž se sníží vlhkost uvnitř prostoru. A těsnění dveří je dobré občas potřít glycerinem nebo silikonovým olejem, aby dobře přiléhalo.
Odmrazování mrazáku nemusí být celodenní dřina ani zátěž spojená s kalužemi vody. Horká pára dokáže během pár minut uvolnit i silnou námrazu, savé hadry ji spolehlivě zachytí a vy tak získáte čistý, funkční spotřebič bez větší námahy. Výsledkem je nejen více místa pro potraviny, ale i nižší spotřeba energie a delší životnost celého přístroje.