Kvíz: Slavné české vynálezy. Češi se v nich nevyznají a výsledky jsou ostuda pro celý národ

     
Hana Smětáková
16. 12. 2025 ▪ 14:03

Náš národ bývá právem označován za národ kutilů a techniků. Mnoho z nás si dokáže snadno poradit a přijít s řešením, které je efektivní a funkční.

Jedním ze slavných českých vynálezů jsou kontaktní čočky
Jedním ze slavných českých vynálezů jsou kontaktní čočky
Foto: Shutterstock

Češi však nemají na svědomí jen drobné domácí vychytávky. Úspěchy sklidili i za světově uznávané vynálezy. Jen málokdo však ví, kdo přesně za nimi stojí. Zkuste si své znalosti otestovat v našem kvízu. 

Ve světě nás proslavila řada objevů

České země se v průběhu let do historie zapsaly díky řadě vynálezů a objevů. Mnoho z nich zásadně ovlivnilo vědu i náš každodenní život. Možná i vy na denní bázi používáte některý z těchto objevů a ani nevíte, že za ním stojí právě český vynálezce. Typickým příkladem mohou být třeba kontaktní čočky. 

Kromě konkrétních vynálezů jsou s některými českými jmény spojovány také významné objevy. Například český psychiatr a sérolog Jan Janský v roce 1907 popsal čtyři krevní skupiny, čímž umožnil bezpečné krevní transfuze.

S kostkovým cukrem přišel Jakub Kryštof Rad , ...

Kostkový cukr jako ryze český vynález

Zatímco některé české vynálezy znamenaly důležité milníky, jiné jsou v dnešní době již poněkud úsměvné. Příkladem toho může být kostkový cukr, který vymyslel Jakub Kryštof Rad, ředitel dačického cukrovaru v roce 1841. V mnoha českých domácnostech se kostkový cukr záhy stal nepostradatelným vybavením a sloužil k pohoštění návštěv. 

Neméně zajímavým příkladem, o kterém se učí už děti na školách, může být slovo robot. Ačkoliv může znít cizokrajně, ve skutečnosti pochází právě od nás. S tímto slovem přišel spisovatel Karel Čapek, ve skutečnosti jej ale vymyslel jeho bratr Josef Čapek, se kterým se Karel radil. Slovo se pak objevilo v jeho slavném literárním díle. 

Objev, za který Čech získal Nobelovu cenu

Českému národu se připisuje také jeden důležitý objev, za který si jeho autor vysloužil Nobelovu cenu. Jedná se o polarograf, který slouží pro kvalitativní a kvantitativní analýzu chemických prvků a sloučenin. Tato metoda se používá pro určování výskytu a koncentrace redukovatelných nebo oxidovatelných neznámých látek v určitém roztoku.

Za polarograf získal český vynálezce Nobelovu cenu , ...

Kvíz: Kdo stojí za těmito významnými objevy?

V následujícím kvízu se podíváme na celkem deset významných objevů, za kterými stojí čeští velikáni. Vaším úkolem bude k jednotlivým vynálezům správně přiřadit jejich autory. 

  1. Jedním z nejslavnějších českých vynálezů jsou kontaktní čočky. Kdo za jejich vznikem stál?

a) Antonín Holý

b) Jaroslav Heyrovský

c) Otto Wichterle

2. Který český vynálezce si nechal patentovat pohon lodě pomocí parního stroje a šroubu vlastní konstrukce?

a) Josef Ressel

b) Gregor Johann Mendel

c) František Křižík

3. Kdo stál za vznikem remosky?

a) Emil Kolben

b) Oldřich Homuta

c) Viktor Kaplan

4. Který Čech vynalezl Kaplanovu turbínu?

a) Viktor Kaplan

b) Josef Kaplan

c) Oldřich Kaplan

5. Který Čech přišel s vynálezem v podobě hromosvodu?

a) Josef Božek

b) Karel Čapek

c) Prokop Diviš

6. Jak se jmenovali bratranci, kteří roku 1827 vynalezli ruchadlo?

a) Václav a František Liškovi

b) Václav a František Medvědovi

c)  Václav a František Veverkovi

7. Který Čech významným způsobem přispěl ke zdokonalení obloukové lampy?

a) Viktor Kaplan

b) František Křižík

c) Otto Wichterle

8. S jakými jmény je v Čechách spojena výroba patentky (stiskacího knoflíku)?

a) Jindřich Waldes a Hynek Puc

b) Karel Löbl a Gustav Klíma

c) Bedřich Neumann a Otto Král

9. Kdo je považován za objevitele polarografie? 

a) Jaroslav Heyrovský

b) Viktor Kaplan

c) Emil Kolben

10. Která firma vymyslela a proslavila verzatilku (jinými slovy mikrotužku)?

a) Centropen

b) Stabilo

c) KOH-I-NOOR

Správné odpovědi

  1. c) 

  2. a)

  3. b) 

  4. a) 

  5. c) 

  6. c) 

  7. b) 

  8. a) 

  9. a) 

  10. c)



Sdílejte článek  
       


Štítky: Vynálezy Kvíz Objevy
Zdroj: cs.wikipedia.org, ped.muni.cz, kudyznudy.cz




Nejnovější z kategorie


Ne všechny druhy rostlin jsou pro fasádu vhodné.

Místo klasického zahradního kompostu můžete zkusit metodu fermentace

Kvalitní domácí nářadí nemusí stát majlant

Použité cihly se dají často sehnat zdarma za odvoz.

Nátěr na plot bychom měli vybírat s ohledem na ekologii.

Štěrkový záhon vypadá vždy upraveně.

Dejte si pozor na kontroly ze strany úřadů

Vydatný déšť může sesuv půdy spustit.

Češi je mají před domem skoro všichni.

Zahrádkáři by měli být při provádění určité činnosti velmi obezřetní.

Instalace rolet může vyžadovat povolení.

Action prodává PVC podlahu s klik systémem

Inspirujte se při rozmisťování radiátorů učením feng-šuej.

Správné umístění Wi-Fi routeru v domácnosti je klíčové.

Jaká existují nebezpečí požáru ve vašem bytě při dovolené?

Zahrádkářům nově hrozí nemalá pokuta.

Češi staví na zahradách „načerno“

Action nabízí síť proti hmyzu za rekordně nízkou cenu.

Kdy přemýšlet nad výměnou mrazáku?

Některé staré dekorace mohou mít vysokou hodnotu.

Tepelné čerpadlo je pro ohřev bazénu velmi efektivní.

Lidl nabízí zahradní lehátka za rozumné ceny.

Díky kompostu zužitkujete odpad na maximum

Některé potraviny není vhodné v lednici skladovat.

Lidl prodává jeden z největších zahradních hitů letošního léta za pakatel

Venkovní věšení prádla má svá specifika.

Tisíce lidí platí za odpad zbytečně

Tahle rostlina vás může překvapit, kvete totiž dlouho a nádherně

Nová zelená úsporám přináší zásadní změny

Může být malý nafukovací bazén na zahradě problémem?



Nejnovější
Nejnovější