EnergoZrouti.cz

Cestování autem bude jen pro bohaté. Ekologické snahy jeho provoz výrazně prodraží

     
Martin Bárta
30. 7. 2024 ▪ 13:30

Jízda osobním autem jako výsada bohatých lidí? Kvůli snahám o ekologii a zavádění emisních povolenek, které prodraží ceny paliv na čerpacích stanicích, by to již brzy mohlo být realitou.

Budou osobní automobily dostupné jen pro vyvolené?
Budou osobní automobily dostupné jen pro vyvolené?
Foto: Unsplash

Každodenní dojíždění za prací, na nákupy, ale i na výlety a dovolené. Přesně s tím mají mnozí lidé spojený provoz automobilů, které využívají ke své obživě často každý den. Právě cestování běžnými automobily se spalovacími motory by ale pro mnoho domácností mohlo být v budoucnu značně omezeno kvůli nárůstu nákladů na jejich provoz.

Hlavním důvodem, proč se provoz běžných osobních automobilů, ale i autobusů, nákladních automobilů či dodávek prodraží, je známá snaha o snižování dopadu těchto dopravních prostředků na klima. Právě dopad na klima by totiž v příštích letech měly začít významně ovlivňovat tzv. emisní povolenky.

Emisní povolenky, tedy jednoduše jakési kredity, které umožňují vypouštění určitého množství skleníkových plynů, až dosud většina lidí napřímo nijak neřešila. Poplatky za každou vypuštěnou tunu oxidu uhličitého totiž řešily hlavně firmy z průmyslu, včetně těžby a energetiky. To by se však mělo v příštích letech změnit.

Od roku 2027 by mělo začít platit nové opatření, které rozšíří systém emisních povolenek na sektor budov a silniční dopravy. To se samozřejmě bude týkat primárně využívání fosilních paliv v budovách či při pohonu vozidel, nikoliv dopravy například elektromobilů.

Snižování emisí je totiž součástí snah udržet stabilní klima i v příštích desítkách let. K tomu, aby bylo možné žít v udržitelných podmínkách, je nutný právě odchod od fosilních paliv, která jsou regulována pomocí emisních povolenek.

Nová úprava emisních povolenek ale oproti současným podmínkám výrazně přitvrdí a výrazně se dotkne i menších firem a domácností. Těm by se v mnoha případech mohlo prodražit vytápění plynem, ale i již zmíněná doprava.

Podle směrnice Evropské unie, která nové opatření zavádí, by v prvních letech neměla být cena povolenky dlouhodobě nad 45 eur za tunu. Už tato cena ale výrazně navýší náklady, které domácnosti utratí za svou dopravu v automobilech se spalovacím motorem.

Cena litru benzínu by v tomto případě mohla narůst o 2,7 Kč. V případě nafty by pak nárůst byl ještě o něco vyšší a litr paliva by tak mohl být dražší i o 2,9 Kč.

Pokud vezmeme v úvahu, že česká rodina najezdí automobilem na benzín měsíčně zhruba 1 300 kilometrů (pouze odhad!) při průměrné spotřebě 6 litrů na 100 kilometrů a aktuální ceně benzínu 36,70 Kč, vyšlo by jí měsíční cestování po připočtení ceny emisní povolenky výrazně dráž než dosud.

Aktuálně totiž rodina za takový nájezd zaplatí 2 862,60 Kč. Po navýšení o cenu emisní povolenky by byla cena o 210,60 Kč vyšší. Ročně by pak rodinu poplatek za emise z fosilního paliva vyšel o více než dva a půl tisíce korun dráž než nyní*.

Přestože by se takové navýšení mohlo ve srovnání s cenami dalších poplatků, pojistek a dalších náležitostí spojených s provozem osobních automobilů jevit jako levné, pro mnoho domácností by to mohlo být problémem. Některé domácnosti totiž už nyní žijí na hranici chudoby, kdy každá stokoruna může být problémem, a financování dalších nákladů na palivo by mohlo z automobilů udělat záležitost jen pro vyvolené. To by ovšem v mnoha případech vytvořilo ještě větší sociální problémy už kvůli potížím s cestováním rodiny za prací, na nákup a podobně.

V případě, že rodiny automobil využívají ještě na výrazně delší cesty za prací, může být částka, kterou za palivo zaplatí, ještě výrazně vyšší. Řešením v takovém případě může být elektromobil, kterého se cena emisních povolenek nijak nedotkne. Pro rodiny, které mají problém s financováním dražších paliv, ale bude elektromobil přeci jen cenově absolutně nepředstavitelný.

* výpočty vychází z navýšení současné ceny 36,70 Kč za 1 litr naturalu 95 (stanovena dle ceny vzorové čerpací stanice ke dni 29. 7.) o 6,5 % při zvýšení emisní povolenky na 45 eur za tunu dle zdroje Fakta o klimatu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Automobily EU Doprava Spalovací motory Emisní povolenky Čerpací stanice Benzín Nafta


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.