Deratizátor mi prozradil 3 místa v domě, kde se hlodavci nejčastěji ukrývají. Třetí místo by mě nenapadlo ani ve snu
Hlodavci se řadí mezi živočichy, kteří jsou schopni člověka pořádně potrápit. Nejenže dokážou nadělat značný nepořádek, ale především roznášejí závažné choroby.
Je proto naprosto přirozené, že se je lidé snaží od svých obydlí již po dlouhá staletí odpuzovat. I přes veškeré snahy se nicméně může čas od času stát, že se některým zástupcům tohoto zvířecího řádu podaří proniknout do vnitřních prostor. Jakmile se jim to podaří, jejich dalším krokem je vyhledání vhodného úkrytu. Které tři místnosti představují pro hlodavce nejvhodnější životní prostředí, tudíž se v nich ukrývají nejčastěji?
Tato tři místa mají hlodavci obzvlášť v oblibě
„Před několika měsíci mi soused oznámil, že se k němu nastěhovali myši a varoval mě, že bych raději též měla důkladně zkontrolovat celou domácnost. Proto jsem pro jistotu zavolala deratizátorovi, abych se jej zeptala, kde přesně bych měla po myších pátrat. Odpověděl, že podle jeho zkušeností patří mezi nejoblíbenější skrýše hlodavců především kuchyně a spíž, podkroví a půda nebo sklep i další technické místnosti. Informace o technických místnostech byla poněkud překvapující – nenapadlo by mě, že se tam hlodavci mohou dlouhodobě zdržovat,“ podělila se o nově nabyté vědomosti paní Natálie z Olomouce.
Kuchyně a spíž: Království zásob, které je pro hlodavce neodolatelné
Mezi hlavní důvody, proč hlodavci vyhledávají lidská obydlí a pronikají do nich, je touha po jídle. Jsou to právě potraviny, které představují pro řadu hlodavců největší lákadlo.
Není proto vůbec překvapující, že mezi místnosti, v nichž se zástupci tohoto řádu živočichů vyskytují nejčastěji, patří kuchyně nebo spíže.
Hlodavcům (to platí především o těch drobnějších, jako jsou například myši) bohatě postačí malá škvíra, neuzavřené balení jídla nebo neuklizené drobky. To je pro ně dostatečně významný signál k tomu, že nastal čas se nastěhovat.
Mezi nejoblíbenější skrýše hlodavců pak v kuchyni patří především různá zákoutí, která jim nabízí dostatek tepla a klidu. Za zmínku stojí například zákoutí za lednicí, pod sporákem nebo pod kuchyňskou linkou. Z těchto míst si následně již snadno dovedou vypátrat cestu ke spíži či skříňkám, v nichž lidé uchovávají potraviny. Mouka, rýže, oříšky, obiloviny, semena nebo sušené ovoce – to všechno je pro hlodavce obrovským lákadlem.
Zajímavost: Mnoho lidí si hlodavce (zejména myši) spojuje s tím, že nedovedou odolat sýrům. Pravda je však taková, že tito drobní živočichové preferují spíše potravu s vyšším obsahem sacharidů a tuků. Tuků se sice v sýrech nezřídka nachází dostatek, ovšem vysoké množství sacharidů byste v nich zpravidla hledali jen velice těžko.
Podkroví a půda: Tichý ráj, který lidé zpravidla příliš nekontrolují
Podkroví a půda je bezesporu dalším místem, které mají myši i jiní hlodavci nesmírně v oblibě. Lidé se v těchto částech domácnosti zpravidla příliš nezdržují, což těmto drobným zástupcům rozmanité zvířecí říše hraje do karet.
Dalším důvodem, proč podkroví či půda bývají skvělým životním prostředím pro hlodavce, je fakt, že se v těchto místnostech nachází mnoho materiálu, který lze využít ke stavbě hnízd. Staré předměty, textilie, krabice, papíry, polystyren, koberce – to všechno mohou hlodavci k tomuto účelu využít. Někdy dokonce používají i izolaci.
Sklepy a technické místnosti: Oáza pro potkany
Některé druhy hlodavců mají v oblibě vlhké místnosti, mezi něž patří například sklepy či technické místnosti, jako je garáž nebo dílna. To platí například o potkanech. Ti do sklepních prostorů často pronikají ventilačními otvory, odpadními potrubími, špatně těsněnými dveřmi nebo škvírami okolo potrubí.
Sklepy jsou častým terčem potkanů i z toho důvodu, že v nich někdy lidé uchovávají potraviny – například brambory, některé druhy ovoce, zavařeniny a podobně.
Jestli tedy pátráte po hlodavcích, rozhodně na zmíněné tři prostory nezapomínejte.