EnergoZrouti.cz

Chcete být méně ve stresu a spokojenější? Místo jízdy autem jezděte na kole nebo choďte pěšky, ukazuje studie

     
Martin Bárta
3. 9. 2024 ▪ 08:26

Nahrazení auta při cestách do práce, na nákupy nebo ve volném čase může podle nové studie přispět nejen k lepšímu fyzickému zdraví, ale i k tomu psychickému. Cyklisté a chodci totiž podle zkoumání vykazují menší míru stresu než řidiči automobilů.

Cesta na kole nebo pěšky znamená i menší stres, ukazuje studie
Cesta na kole nebo pěšky znamená i menší stres, ukazuje studie
Foto: Unsplash

V moderním světě, kde stres a úzkost často dominují našim každodenním životům, hledáme způsoby, jak najít rovnováhu a zlepšit své duševní zdraví. V nedávno zveřejněné studii publikované v odborném časopise Journal of Transport & Health se objevují zajímavá zjištění, která mohou být inspirací pro ty, kteří hledají cestu, jak snížit stres a zlepšit svou psychickou pohodu. Podle této studie může být odpovědí na naše problémy něco tak jednoduchého jako změna způsobu dopravy – konkrétně upřednostnění chůze a jízdy na kole před jízdou autem.

Studie provedená na vzorku více jak dvou tisících lidech v městském prostředí se zaměřila na to, jak různé způsoby dopravy ovlivňují hladinu stresu a celkovou psychickou pohodu jednotlivců. Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří pravidelně chodí pěšky nebo jezdí na kole, vykazují nižší úrovně stresu než ti, kteří se pravidelně spoléhají na automobil jako hlavní dopravní prostředek.

Jedním z klíčových faktorů, které přispívají k těmto rozdílům, je fyzická aktivita spojená s chůzí nebo jízdou na kole. Fyzická aktivita je dlouhodobě spojována se zlepšením duševního zdraví, neboť podporuje uvolňování endorfinů – hormonů, které zlepšují náladu a snižují vnímání bolesti. Navíc, chůze a jízda na kole v městském prostředí často zahrnují pobyt na čerstvém vzduchu, což může dále přispívat ke snížení stresu.

Naopak ti, kteří preferují jízdu autem, často čelí vyšším úrovním stresu. Hlavními důvody jsou dopravní zácpy, nepředvídatelné zpoždění a omezený pohyb, což může vyvolávat frustraci a úzkost. V automobilech také obvykle chybí interakce s okolním prostředím, což může vést k pocitu izolace a odcizení, což jsou faktory, které mohou stres dále zhoršovat.

Zajímavým zjištěním této studie je, že pozitivní účinky chůze a jízdy na kole na duševní zdraví se projevují nezávisle na délce trasy. I krátké cesty pěšky nebo na kole mohou mít výrazný dopad na snížení stresu a zlepšení nálady. Tento fakt dává prostor pro přehodnocení každodenních zvyklostí, kdy by se lidé mohli pokusit začlenit více fyzické aktivity do svých denních rutin.

Úroveň stresu u různých forem přepravy (oranžová křivka) , Sergio A....

Například, namísto toho, aby lidé jeli autem na krátké vzdálenosti, mohou zvážit procházku nebo jízdu na kole. Nejenže tím sníží svůj stres, ale mohou tím také přispět ke zlepšení svého fyzického zdraví a snížení ekologické stopy.

Závěry této studie mají významné implikace pro městské plánování a politiku veřejné dopravy. Města, která investují do infrastruktury pro chodce a cyklisty, mohou tímto způsobem přispět k lepšímu duševnímu zdraví svých obyvatel. Rozvoj cyklostezek, chodníků a zelených ploch může podpořit více lidí, aby volili aktivní způsoby dopravy, což může mít celospolečenský přínos.

Zároveň by měla být věnována pozornost osvětě a vzdělávání veřejnosti o výhodách aktivní dopravy. Změna návyků není jednoduchá, ale pokud si lidé uvědomí, jaký pozitivní vliv může mít pravidelná chůze nebo jízda na kole na jejich duševní zdraví, mohou být motivováni k tomu, aby změnili svůj způsob dopravy.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Doprava Cyklistika Mikromobilita Chůze Studie Stres
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.