EnergoZrouti.cz

Češi vytvořili unikátní aplikaci, která pomůže majitelům fotovoltaiky rychleji vydělávat

  
Nikola Stránská
23. 5. 2024 ▪ 17:15

Čeští vývojáři představili unikátní systém, který radikálně zefektivní správu fotovoltaických elektráren. Aplikace slibuje výrazné úspory a rekordně rychlou návratnost investic do FVE.

Aplikace může pomoci výrazně zkrátit návratnost fotovoltaiky
Aplikace může pomoci výrazně zkrátit návratnost fotovoltaiky
Foto: Unsplash

Čeští vývojáři Lukáš Caldr a Jiří Šizling představili unikátní aplikaci Infigy, která přináší revoluci do správy energií z fotovoltaických elektráren (FVE). Inovativní systém, který dokáže uspořit až 40 % vyrobené energie, slibuje významné zkrácení návratnosti investic do FVE, a to až 15krát.

Infigy je navrženo pro inteligentní řízení spotřebičů, jako jsou tepelná čerpadla, bojlery a wallboxy, podle aktuální výroby fotovoltaiky nebo spotových cen. „Na trhu je mnoho zařízení pro regulaci energií, ale všechna jsou jednoúčelová. Naše aplikace spojuje všechny funkcionality do moderní platformy, která je uživatelsky přívětivá a ovladatelná z mobilu odkudkoli,“ říká Jiří Šizling, spoluzakladatel společnosti Středník s.r.o..

Infigy neustále sleduje pohyb cen energií na spotovém trhu a automaticky vytváří nejvýhodnější plány spotřeby a výroby energie. Vývojáři kladou důraz na kvalitu a stabilitu systému, což potvrzuje dlouhodobé testování na reálných instalacích.

„Chtěli jsme vytvořit celou energetickou platformu, která zahrnuje jak hardware, tak neustále vyvíjející se software. Naši klienti získávají systém, který reaguje na dynamický rozvoj energetiky,“ dodává Šizling. Výrobu hardware zajišťuje společnost Geosun s.r.o. ze Soběslavi, která má dlouholeté zkušenosti s výrobou tepelných čerpadel a komponent pro fotovoltaické elektrárny.

Aplikace Infigy se již osvědčila u významných společností na poli FVE. Spolupracují s firmami jako Geosun, Dražice a Enado, přičemž jejich systém je používán jak v rodinných domech, tak v komerčních objektech a komunitní energetice. „Naší vizí je rychle se rozvíjející systém v maximální možné kvalitě pro všechny typy instalací obnovitelných zdrojů,“ uvedl Lukáš Caldr.

Uživatelé Infigy mohou prostřednictvím aplikace sledovat spotřebu energie, koloběh energie a provoz spotřebičů v reálném čase. Všechna data jsou zpracovávána přímo u zákazníka a cloudová část běží na evropských serverech, což umožňuje i plně offline provoz. Cena systému se pohybuje mezi 13 až 20 tisíci korunami v závislosti na rozsahu a náročnosti instalace.

Společnost Středník s.r.o., která za aplikací Infigy stojí, dosáhla po osmi měsících na trhu obratu 25 milionů korun a získala 200 zákazníků. Aktuálně se týdně spouští 15 nových zařízení na instalacích partnerů. Pro rok 2024 firma očekává obrat přibližně 7 milionů korun.

Nový systém je navíc oceněný i mezi TOP 30 nominacemi Vodafone Nápad roku 2024.




Štítky: Fotovoltaika Energie Energetika Obnovitelné zdroje Elektřina Software Aplikace